top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Med blicken riktad bakåt: 1800-tal

Uppdaterat: 10 okt. 2022


smycken med etruskisk stil från 1800-talet

Som jag berättade i tidigare inlägg var man inspirerad både av det forntida Egypten och antikens Rom redan tidigt på 1800-talet. Under andra halvan av seklet var det en annan arkeologisk epok som blev tongivande. Då grävde man nämligen ut etruskiska lämningar i norra Italien. Etruskerna hade en mycket framstående hantverkstradition. Och de lyfte också guldsmidet till nya nivåer. Viktorianerna blev därför starkt inspirerade av etruskernas smyckekonst, både till form och i tekniska detaljer. Etruskerna var otroligt skickliga på tekniker som filigran och granulation. Granulation är små korn av metallen som löds fast på smycket. På bilden ser vi armband med sådan dekor. Det ena armbandet är daterat till 1890.

mikromosaik i brosch från 1800-talet

Som ni ser är broschen på bilden just kantad med små korn. Även formen på broschen är typiskt för den neo-etruskiska stilen. Men den fångar också en annan 1800-tals trend. Under 1800-talet förändrades människors vanor på djupet. Livet var inte bara till för arbete och from gudsdyrkan, som man tänkt tidigare sekel. I och med industrialismen och urbanisering ökade människors köpkraft och längtan efter rekreation. Turismen fick ett uppsving. De mer välbeställda kunde unna sig att resa ner till medelhavet. Med sig hem köpte man sådana här souvenirsmycken från Italien. Den här broschen är från 1800-talet och dekorerad med små glasbitar som bildar ett vackert mönster. Trenden med mikromosaik i smycken levde kvar lång in på 1900-talet. Broscherna på 1900-talet hade dock en annan form. Man ser dem relativt ofta i form av gitarrer eller rundlar. Vill du veta mer om etruskernas smycken tycker jag att du ska ta en av Rätt Antikts onlineföreläsningar! Smyckenas historia del 2 handlar bland annat om etruskernas smyckekonst. Du hittar dem under fliken Kurser i menyn. Klicka dig fram till betalningssidan. Du betalar säkert med paypal och behöver inte själv vara registrerad paypal användare. I nästa inlägg berättar jag mer om trendiga smycken på 1800-talet. Gilla facebooksidan på www.facebook.com/rattantikt eller följ @rattantikt på instagram så ser du inläggen i ditt flöde. Välkommen!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page