top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Ny serie! Smycken på 1800-talet!

Uppdaterat: 10 okt. 2022halsband från 1800-talet

I dag inleder jag en ny kategori inlägg, om 1800-talets smycken. Det finns så klart mycket intressant att berätta om det. På bilden här ser vi två halsband. Halsbandet med granater är ifrån omkring 1880-tal och det andra är från år 1846. Som ni ser så är är de sammansatta av delar, så kallade stationer eller paneler som är länkade till varandra. Stationer ser ut ungefär som hängen men har två ringar så att man kan länka ihop dem till halsband eller armband. Dessa halsband kallas för chokerhalsband. De är omkring 40 cm långa och sitter därför nära halsen. Och detta var en populär modell på 1800-talet. I granathalsbandet är det böhmiska granater. Böhmen är ett historiskt kungadöme som låg i nuvarande Tjeckien. Böhmiska granater känns igen på sin klara blodröda färg och att de är särskilt glittrande. Därför var de mycket omtyckta under 1800-talet. Och källorna i Böhmen är sedan länge uttömda. Granatsmycken från 1800-talet har därför blivit populära samlarföremål. Men man ska komma ihåg det, att trots att granater är vanliga i gamla smycken så är långt ifrån alla äkta granater.

lås på halsband från 1800-talet

Hur kan man då veta att halsbanden är så gamla?? Ja, det finns förstås ledtrådar. Det ena halsbandet har helt enkelt en årsstämpel. Men man kan också se det på låset. Om man tittar efter så ser man att själva kistan på kistlåset faktiskt inte är en kista utan är helt öppen så att man tungan sticka ut genom låset på baksidan. Detta är typiskt 1800-tal och den här sortens lås försvann i det tidigaste av 1900-talet. Låset på granathalsbandet är ett juvelbesatt, täckt kistlås och det är ett extra plus att detta är bevarat. Följ gärna microbloggen på instagram! Där kommer kommer jag också att publicera videoklipp om 1800-talets smycken mellan inläggen här i stora bloggen.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page