top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Smycken förr, så började det! Del 2

Uppdaterat: 8 okt. 2022


Vad är det egentligen som gör oss människor just till till människor? Vad är det som skiljer oss från andra djur? Och vad har detta med smycken att göra??

I dag tänker jag berätta mer om vad arkeologer och antropologer tänker om den saken. Först vill jag dock förklara att det smög sig in ett fel i mitt förra inlägg. Hominiden på bilden här är en homo erectus och inget annat. I mitt förra inlägg berättade jag om homo habilis, den händiga människan, som tillverkade redskap, men som i det mesta för övrigt var ett djur bland andra djur. Ett större steg mot mänsklighet är istället när homo erectus (den upprättstående människan) tämjer elden för omkring 1,5-1,9 miljoner år sedan.

Med elden sätter sig nu den här apan eller människan över naturen och börjar skapa sina egna förutsättningar. Nu kan hon hålla ovälkomna rovdjur borta och skaffar sig då ett försprång framför andra arter. Hon börjar laga sin mat och kan på så vis tillgodogöra sig fler livsmedel, mer energi och näring. Detta får hjärnan att växa på ett fördelaktigt vis. I synnerhet ihop med det här tillverkandet av mer avancerade redskap hon också håller på med. Skulle klimatet bli kallare där hon bor riskerar hon inte längre att dö ut medan hon inväntar att evolutionen ska ge henne en tjockare päls. Istället kan hon sprida sig, eftersom hon kan hålla värmen hur kallt det än är. Inget av det där kan något annat djur åstadkomma. Trots detta är homo erectus långt ifrån en modern människa. Hon saknar exempelvis förmågan att tala. Istället kommunicerade hon med grymtningar och kroppsspråk. Under slutet av homo erectus existens har arkeologerna hittat sällsynta tecken på ansatser till ett ceremoniellt beteende. En ceremoni är ett beteende som saknar direkt koppling till den innevarande miljön eller situationen utan istället syftar på ett mer abstrakt mål, som man föreställer sig ska uppnås genom just det beteendet. Men någon större förmåga till abstrakt tänkande existerade inte hos homo erectus. Pannloben, som är central för komplext tänkande hade helt enkelt inte utvecklats ännu. Men hur var det då med smycken? I nästa inlägg får du svar på det. (foton CCA-BY-SA)


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page