top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Gagat, En mörk historia, del 2

Uppdaterat: 11 okt. 2022halsband med gagat
något ojämnt slipade pärlor

Som jag skrev i mitt förra inlägg så blev svarta smycken på modet under 1800-talet. Varför det blev så kan ni läsa där. Ni som redan har läst det vet att gagatstenar blev ofantligt populära i smycken. På bilden här längst upp ser vi pärlor av gagat. Men hur vet man att det är just gagat och inte något annat? Den stora utmaningen när det gäller gagat är svart glas och svart agat (onyx).

Om man är osäker på huruvida det är en gagat man har framför sig kan man testa att sätta stenen mot den tunna huden strax ovanför överläppen. Agaten kommer då att kännas något kallare än en gagat. Har gagaten förvarats i rumstemperatur kommer den verka ha en temperatur som ligger något närmare hudens egen temperatur än vad en agat gör. Men skillnaden är inte större än att du behöver ha en agat att jämföra med. Öva dig på att jämföra med stenar du känner till vilka de är! Det måste inte vara en svart onyx utan det går exempelvis lika bra med en karneol som också är en agat.

Gagaten är en mycket glansig, glasartad sten. En slipad gagatsten kommer därför att gnistra lite mer än en slipad svart agat. Agaten är också tyngre. Lär dig hur tyngden av ett halsband av agater känns. Detta är givetvis lättare att åstadkomma när man dagligen håller på med smycken och håller många olika stenar i handen. Men om man vill lära sig känna igen gagaten kan man alltid öva ändå. Så, gagatstenarna är inte lika tunga och kalla som agaterna.

brosch med gagat
brosch med gagat

Du håller ett gnistrande halsband framför dig. Pärlorna skiner och ser just glasartade ut. Men är det då glas eller kan det vara jet? Låt oss först konstatera, att det är betydligt oftare man springer på halsband med pärlor av svart glas än av jet. Och precis som med agaten är halsbandet av glas tyngre trots att pärlorna är likartade. Men om du skulle springa på ett halsband som först verkar vara av glas och du upptäcker att det känns förvånansvärt lätt i handen ska du vara uppmärksam på vissa detaljer! Första tecknet är alltså en lättare vikt, andra tecknet är att stenarna gnistrar lite mer än stenar av glas. Tar man sig då en titt på pärlorna så upptäcker man att de ser något olika ut. I ett glashalsband ser pärlorna mer eller mindre exakt likadana ut. Ta dig en titt på pärlorna på översta bilden så ser du en viss skillnad på dem. Tar man sedan fram luppen så ser man olikheterna i stenarna ännu tydligare. Stenarnas inre uppbyggnad gör nämligen att gagaterna inte blir exakt likadana i formen vid slipningen. Och detta blir särskilt tydligt i luppen. Ett sista tips för att känna igen gagat är om man kan hitta något svallmärke, ett slagmärke som ser påminner om ringar på vattnet, men som satt sig som ett evigt märke i stenen. Det här är ett vanligt märke i en annan glasartad sten, nämligen flinta, som ju användes för att göra redskap av under stenåldern. Den slagna flintan fick då ofta just sådana svallmärken. Broschen på bilden längst ner har just ett sådant svallmärke på baksidan. Det är väldigt litet och svårt att fånga på bild så jag fotar framsidan istället. Så fort jag såg svallmärket visste jag att det var en gagat och inget annat.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page