top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Gagat... En mörk historia

Uppdaterat: 11 okt. 2022halsband av jet eller gagat som det också kallas

Just nu har jag några smycken av jet eller gagat som stenen också kallas. På bilden här ser vi ett halsband i äkta jet. Gagat i smycken blev mycket populärt under drottning Viktoria av Storbritanniens dagar. När drottningens make, prins Albert dog i allt för unga år så gick Viktoria in i en sorgeperiod som varade resten av hennes liv. Förvisso var viktorianerna högst upptagna med att sörja, och man hade utarbetat ett helt system av kulturella koder som styrde sörjandet. Men det normala var ett års sorgeperiod för en änka eller änkeman. Detta brydde sig Viktoria inte ett dyft om utan hon fortsatte att visa upp sin sorg, i mörka kläder och med svarta smycken, alltså den klädkod som gällde vid sorg. Det var just det här som gjorde att just svart blev blev den stora modefärgen som nu kunde användas i alla möjliga situationer, som dop, bröllop, konfirmation lika väl som vid begravning. Som monark hade Viktoria ett visst ansvar för att understödja landets inhemska tillverkningsindustri. I orten Whitby på östkusten fanns rikliga tillgångar till gagat. Den svarta stenen passade bra för att tillverka just sorgesmycken. Smycken därifrån blev nu Viktorias favoriter och industrin i Whitby fick ett rejält uppsving.

viktoriansk medaljong av vulkanit
viktoriansk medaljong

Också på smycken blev svart en modefärg som inte bara användes till begravning. Än i dag sätter dessa smycken sina spår genom att de blivit eftertraktade samlarföremål. Nu tillverkades inte sorgesmycken enbart av jet. Hade det varit så hade det varit en enkel match att känna igen dem. På den nedre bilden ser vi en så kallad sorgemedaljong Istället tillverkades svarta smycken av alla möjliga material. Inte minst glas kan vara svårt att skilja från jet. Under 1800-talet experimenterade man mycket med tillverkning av syntetiska eller halvsyntetiska material, som guttaperka och vulkanit. Sorgemedaljongen här är tillverkad av vulkanit och är tillverkad någon gång omkring sekelskiftet 1800/1900. Men hur vet man egentligen att det är äkta jet eller gagat man håller i sin hand, och inte något annat? Om det skriver jag mer i nästa inlägg. Missa inte det!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page