top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Grönt är skönt! Mossagat

Uppdaterat: 11 okt. 2022


halsband med mossagater

God söndag på er! I dag är det dimmigt och grått här i Göteborg. Men som en tröst vid denna gråa årstid kan man istället ägna sig åt sina härliga smycken! Så i dag tänker jag ta mig an en annan grön sten, som man ofta se i smycken, nämligen mossagaten! (Observera att de runda pärlorna i halsbandet på bilden inte är några mossagater.)

Agater är en kalcedon, precis som aventurin som jag skrev om i förra avsnittet av "Grönt är skönt". Agater är dock uppbyggda av olikfärgade skikt som bildar koncentriska (bandagat) eller oregelbundna (mossagat) mönster i stenen. Bandagaten är oftast lätt att känna igen just på sina band. Mossagaten kan dock vara lite svårare eftersom det typiska mossmönstret inte alltid är så typiskt... Så hur ska man då skilja en sådan från exempelvis en aventurin? Jo, för det första är den gröna färgen något gråare. Färgskiftningar i form av mindre fält eller prickar kan förekomma också på en mossagat. Men ofta är dessa mer "utsuddade" och inte lika avgränsade. Ibland kan färgskiftningarna vara som "upplösta" i stenen. Jämför effekten med när du målar med vattenfärg och doppar penseln med färg i det rena vattnet. Färgskiftningarna kan också se ut mer som utdragna streck än som prickar. Det bästa tipset för att lära sig identifiera en mossagat är kanske att gå in i en stenbutik och ta sig en titt. Varför inte köpa med sig en typisk mossagat att öva på... Otypiska mossagater har liknande oregelbundenheter, men de är mycket mindre och sitter inte lika tätt. Så med hjälp av en typisk mossagat kan du lära dig att känna igen mönstret även hos en mer otypisk sten. I nästa avsnitt av "Grönt är skönt" tänker jag berätta mer om en annan vanlig grön sten som du ofta hittar i smycken.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page