• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

1920-talet, en svartvit historia


En sådan här mulen onsdag är det väl inte utan att man längtar efter lite mer färg. I alla fall gör jag det, här i ett gråkallt Göteborg. Som jag skrivit om i mina tidigare inlägg om 1920-talets smycken, så baserades designen mycket både på rörelse. Detta visade sig i långa kedjor, fransar och dinglande örhängen. Orientalism och färgrika smycken var en annan trend. Under senare delen av 1920-talet bröt en annan trend igenom. Starka kontraster blev populärt i smycken. Kontrasterande geometriska former blev inne. Exempelvis kunde runda och kubformade pärlor samsas i ett och samma halsband. Längtan efter kontraster kunde också visa sig i kombinationer av vitt och svart. På bilden ser vi ett halsband från 20-talet, med stora kristallpärlor som skurits i olika geometriska former. Här ser vi kan se både avlånga mångsidiga pärlor, paralellpipedrar och polyedrar. Otroligt effektfullt, i synnerhet i kvällsbelysning då ljuset speglas i kristallen. Jämte halsbandet ser vi ett par örhängen från tiden. Stenarna är av jet eller gagat, med ett annat namn. De är uppbyggda av fasetterade cylindrar och en polyeder. Båda är på väg ut i butiken framöver så om du vill titta närmare på stilen är det bara att ta sig en titt där.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla