top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

1920-talet, en svartvit historia

Uppdaterat: 10 okt. 2022


En sådan här mulen onsdag är det väl inte utan att man längtar efter lite mer färg. I alla fall gör jag det, här i ett gråkallt Göteborg. Som jag skrivit om i mina tidigare inlägg om 1920-talets smycken, så baserades designen mycket både på rörelse. Detta visade sig i långa kedjor, fransar och dinglande örhängen. Orientalism och färgrika smycken var en annan trend. Under senare delen av 1920-talet bröt en annan trend igenom. Starka kontraster blev populärt i smycken. Kontrasterande geometriska former blev inne. Exempelvis kunde runda och kubformade pärlor samsas i ett och samma halsband. Längtan efter kontraster kunde också visa sig i kombinationer av vitt och svart. På bilden ser vi ett halsband från 20-talet, med stora kristallpärlor som skurits i olika geometriska former. Här ser vi kan se både avlånga mångsidiga pärlor, paralellpipedrar och polyedrar. Otroligt effektfullt, i synnerhet i kvällsbelysning då ljuset speglas i kristallen. Jämte halsbandet ser vi ett par örhängen från tiden. Stenarna är av jet eller gagat, med ett annat namn. De är uppbyggda av fasetterade cylindrar och en polyeder.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page