top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Grönt är skönt! Krysopras

Uppdaterat: 11 okt. 2022


En läckrare sten än krysoprasen tror jag faktiskt att man får leta länge efter. Åtminstone är detta en av mina absoluta favoritstenar. Som ni ser på bilden kan denna

halsband krysopras

sten förekomma i olika nyanser men den brukar beskrivas som "äppelgrön". Krysoprasen är faktiskt också en kalcedon som får sin färg av nickeloxid. Krysopraser är inte lika kompakta som många andra gröna stenar utan har en liten grad av genomskinlighet. Detta tillsammans med färgen bidrar till dess vackra utseende. Som ni ser på bilden kan krysopraser ha inslag av andra bergarter, men lika ofta är de otroligt jämna i färg och yta. Så jämn att man kan missta den för att vara av glas. Kanske är det så att man behöver en del övning på att skilja mellan olika typer av glas och stenarter för att se att det är just en krysopras.

krysopraser

Jämfört med den övre bilden förekommer också mörkare krysopraser i smycken. Ofta är de mycket jämna. De saknar både orenheter och ojämnheter som annars är ett kännetecken för äkta naturstenar. Detta i kombination med den härliga klargröna färgen gör att denna sten har blivit en av de stenar jag uppskattar mest. På bilden här intill ser ni fyra sådana mörkare, mycket jämna krysopraser. Den femte gröna stenen, längst ner till höger i bilden är en aventurin, en sten jag skriver om lite längre fram. För dig som vill bekanta dig närmare med krysopraserna kan alltid hålla utkik efter dem i min butik. Just nu finns i alla fall ett par stycken ute.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page