top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Älskade länkar!


tunn halskedja från 1600-talet
tunn halslänk på 1600-talet

God lördag på er därute! Älskar du också kedjor och länkar av olika slag? Du är sannerligen inte ensam! I förra blogginlägget skrev jag om kedjans långa historia. I dag tänkte jag berätta mer om 1800-talets och det tidiga 1900-talets kedjor. Är du intresserad av hur du kan känna igen kedjor från tidigare epoker ska du fortsätta läsa här!


Under senare delen av 1800-talet lämnade man åtminstone delvis biedermeiermodets choker bakom sig.

halskedja 1800-tal
långa kedjor på 1800-talet

Istället slog längre halsband, smalare halsband och länkar igenom i modebilden. Denna trend accentuerades under den Edwardianska eran, då rörelse och vidd slog igenom i modet. Hängande, slängande kedjor, pärlhalsband med fransar och liknande blev hett. De flesta känner väl till charlestonmodet från 1920-talet, med jättelånga halsband. Dessa representerar höjdpunkten och slutet på denna modeepok.

tvåfärgad edwardiansk kedja med peacock eye glas
tvåfärgad kedja från omkring 1910

Relativt vanlig på marknaden är den långa muffkedjan från tidigt 1900-tal. Man hade lärt sig att förgylla oädel metall med äkta guld, vilket var mycket populärt. I vår tid har dessa kedjor dock hunnit mörkna till en mer kopparfärgad länk. Vad som också var modernt runt 1910 var tvåfärgade kedjor. Mig veterligen kom en sådan färgblandning på metallerna ej åter förrän nästan 100 år senare, på 1990-talet. En sådan antik kedja ser ni på den andra bilden. Vad som daterar den är dels de folierade glaspärlorna samt knäppet av typen karbinhake. Det fjädrade ringlåset kom nämligen inte förrän 1921. Så ser ni ett antikt halsband med ringlås så är det antingen ditsatt efteråt eller inte så gammalt som kanske föreslås. (Därmed inte sagt att alla halsband från 1920-tal och framåt är försedda med ringlås.)

På 1930-talet blev långa kedjor och halsband kortare.

långt halsband av glas från 1950-talet
så kallat mjölkglas, 1950-tal

Långa halsband var vanligtvis i brösthöjd på bärarinnan. Tidens halsband och kedjor skulle helst vara länkade med olika slipade stenar. Böhmisk kristall var högsta mode. Konstglas gav smycken av god kvalitet. Från senare delen av 30-talet kom det viktorianska modet tillbaka och kortare halsband av chokertyp blev mest populärt. Inte förrän in på 50-talet kom de långa, smala halsbanden tillbaka, men då i form av små runda och/eller mer avlånga glaspärlor, celluloid eller pärlor av termosetplast. I nästa blogginlägg fortsätter jag att blogga om kedjor från 1900-talets andra hälft. Men är du nyfiken att titta på fler kedjor så finns länken till kedjorna här!Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page