top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Skogen och träden...


Att missa skogen för alla träden heter ett fint gammal ordspråk. Det betyder helt enkelt att man blir så uppslukad av detaljerna att man missar helheten. Själv höll jag häromdagen på att göra alldeles tvärtom, missa detaljerna för den "skog" av smycken jag arbetade med. Där låg ett halsband i påsen, som jag tyckte såg fult och trist ut. Det måste vara gamla bemålade glaspärlor där färgen flagnat av trodde jag vid första åsynen och la undan det till skräpbingen. Men låset såg verkligen ut som guld. Och stämplat var det också, med stämplar som påminde om guldstämpling. Men jag brydde mig inte om att kolla stämplarna. Det var säkert bara skräp. Inte kunde det sitta ett lås av äkta guld på ett halsband med glaspärlor...

halsband vit korall
så här fint blev det

Halsband med ett antal decennier på nacken kan ha olika stämplar utan att för den sakens skull vara av ädelmetall. Ibland stämplade man dem rent av för att flickorna som fick dem skulle tro att det var äkta, (misstänker jag). Eller åtminstone försöka få smyckena att verka finare än var de egentligen var. När jag var klar med genomgången tänkte jag att jag fick leta upp den beskrivning av smyckelotten som fanns sparad någonstans. jag brukar nämligen numrera dem så jag får bättre koll. Den här smyckelotten hade legat här länge så jag hade helt glömt bort den. När jag fick fram beskrivningen såg jag till min förvåning att det faktiskt fanns 18 karat guld i den här lotten. Så jag fick helt enkelt plocka fram det vita halsbandet igen. Förbryllad såg jag att det var ett guldlås på det. Låset på ett smycke skvallra nämligen något om kvaliteten på stenarna i det. Man sätter normalt inte ett silverlås på pärlor av högre kvalitet. Och är det bra kvalitet vill man hellre ha ett lås av äkta guld. Så vad var det här för stenar?? Jag kunde inte förstå. Till sist slog det mig att det måste vara vit korall. Sådana har jag mig veterligen

faktiskt aldrig sett förut. Jag plockade fram luppen och jo, det var korall. Och det bruna flagiga på dem var inte flagnad bemålning utan smuts. :) Nu har de fått ett par omgångar rengöring och kommer läggas ut i butiken till hösten.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page