top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Old stock as new... Vad menas?


En lite bisarr känsla är det allt när man packar upp smycken från en äldre tid som ser helt nya ut. Det är inte fullt så ovanligt som man kan tro. I second hand branschen är begreppet "old stock as new" välkänt och betyder att varan är oanvänd från ett äldre butikslager. En vara som aldrig blev såld när den var ny, helt enkelt. I klädbranchen för second hand, inte minst, är det ganska så vanligt. Till skillnad från många smycken så brukar tidens tand ändå synas ganska väl på textilier. Smycken kan som sagt hålla sig tämligen intakta om de förvarats på rätt sätt. (Dock långt ifrån alltid.) Men vad gäller då vid försäljning av sådana varor? Ska man sälja dem som nya eller begagnade?

För mig är nya produkter det som kallas fabriksnytt. Man får en produktbild och använder den till sina varor. När kunden köper varan skickas den ouppackad. Den har aldrig tagits ur sin förpackning. Ingen har knappt rört den sedan den lämnade fabriken. Så går det sällan till när man säljer "old stock as new". För det första är smycken ändå sällan förpackade. De har stuvats undan från platsen där de en gång hängde ute till försäljning. Sedan har de förvarats på lager och vindar, många gånger i flera decennier. Ofta är det också enstaka exemplar, det eller de enstaka exemplar som aldrig blev sålt och som åkte ut ur butiken när det kom in en ny leverans. Dessa solitärer får fotograferas en och en som alla andra varor i min butik, för de är alla unika. Sakerna har alltså ofta funnits länge även om någon aldrig ha använt dem. Ändå märks det inte alltid, beroende på material och andra bevarandeförhållanden. Andra exemplar har reagerat med luften, mörknat och fått patina. Limmet bakom stenarna kan ha torkat och enstaka stenar har därför lossnat. Ibland har ömtåligare smyckedelar legat och skavt mot sådana som är hårda och vassa.

Vad kunderna tycker om dem varierar också. De som söker äldre smycken vill ofta ha dem just oputsade och patinerade. Andra tycker det är charmigt och fascinerande med flera decennier gamla smycken som ser nästan nya ut. Smaken liksom baken, som det så vackert heter! Är du nyfiken på hur smyckena i lådan ser ut? Klicka på länken så ser du ett urval som finns i butiken just nu: https://www.tradera.com/profile/items/4782179/ratt-antikt?q=som+nytt%21


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page