top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

brutalt eller dekorativt?


Brutalism är en variant av modernismen, som föddes efter funktionalismen. Man kan säga att stilriktningen tar jugendstilens organiska former och vrider den ett varv till. Med brutalismen återvänder design och formgivning till naturen. Men man går så att säga naturen lite mer in på livet. Till skillnad från jugendstilen idealiserar man inte naturen. Och man tittar på den sådan som den ofta verkligen ser ut. Man tar upp sitt förstoringsglas och tittar på hur den ser ut i närbild. Mossa, iskristaller, istappar, vatten som sipprar över en berghäll... Ja, sådant inspirerar i denna stilriktning. Texturer är därför en viktig del av brutalistisk design. Även om det sannolikt finns en del som inte uppskattar den här designen är den desto mer älskad av andra! jag till hör dem som uppskattar denna design! Den fascinerar mig på djupet. Det har kanske att göra med att jag är en naturälskare av mått. Om jag är stressad brukar denna stress alltid försvinna om jag går ut på en promenad. Då tar det inte lång tid förrän harmonin sprider sig i kroppen. När jag var runt 20 var jag mer fokuserad på naturvetenskap än på humaniora. Ekologi var viktigt för mig. Jag älskade lavar, som klädde trädstammar och berghällar. Men jag älskar också det patinerade och ytor påverkade av tidens tand. Så ja, för mig är brutalismen dekorativ! Sugen på brutalism? Klicka på knappen!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page