top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Modernism (i smycken)


modernistisk ring och armband

I dag blir det äntligen ett onsdagsinlägg igen! Den som spanar efter äldre smycken stöter ofta på begreppet modernism. Dessa smycken är ofta i stilren design, tillverkade med omsorg både i formgivning och material. På bilden syns ett typiskt modernistiskt smycke. Det är tillverkat på 2000-talet, men skulle egentligen kunna vara tillverkat redan på 1960-talet. Så man kan med fog säga att det på många sätt är tidlöst. Modernistisk design är på många vis mer tidlös än annan, mer modebetonad design. Men modernismen har precis som allting annat sin givna plats i historien. Och faktum är att modernismen och dess ideal påverkar oss än idag. Men vad handlar modernismen egentligen om? Och hur påverkar den smyckedesignen? Vad har den för inverkan på vår tids uppfattningar om stil och kvalitet? Ofta får man höra att utan sin historia vet man inte vart man är på väg. Ändå är många av oss ganska omedvetna om vilken historia vi bygger våra ideal på. Många älskar modernistiska smycken men vet kanske inte så mycket om vad den modernistiska formgivningen egentligen handlar om. I dag inleder jag en serie just om detta. Så följ med på en spännande resa i tiden!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page