top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Pärlor! En silkeslen historia.

Uppdaterat: 11 okt. 2022


I går sålde jag ett par fina pärlörhängen och det föranleder mig att skriva om pärlor idag. Naturen kan verkligen fascinera mig. Ibland stöter man på pärlor som är så perfekta att man undrar om de verkligen är naturliga. Konstgjorda pärlor är också vackra tycker jag. Och jag har flera riktigt fina äldre vintagehalsband med konstgjorda pärlor i butiken just nu. Men det här blogginlägget handlar just om de naturliga pärlorna. Sedan cirka hundra år tillbaka är det odlade pärlor som säljs på marknaden. De skapas på naturlig väg, genom musselodlingar med pärlmusslor. Man för in en bas för pärlan i musslan så att den börjar producera pärlemor runt pärlämnet. Pärlemor som ämne är besläktat med horn, hud, hår och naglar. Det består av kristalliserad kalciumkabonat och ett organiskt hornämne. Pärlor bildar också ett skyddande fett på ytan. Det här fettet är ovärderligt för det ger pärlan dess glans. Men ligger pärlorna oanvända så blir fettlagret tjockare så att de blir matta.

armband från romarriket

Har dina pärlor legat oanvända ska du alltid se till att massera pärlorna. Vissa pärlor kan fås att bli rent metalliskt högglansiga! Är det ett pärlhalsband kan du dra pärlorna försiktigt mellan fingrarna så att de får upp glansen igen. Jag tänker också ge några andra skötselråd angående pärlor. Man kan tvätta sina pärlor med vanligt vatten, men använd aldrig någon tvål eller såpa eftersom det är fettlösligt och då försvinner för mycket av fettet från pärlorna. Ett annat råd är att förvara aldrig pärlorna på bomull. Som ni vet är just bomull ett mycket högabsorberande material och suger just åt sig fettet från pärlorna. Och det är just detta fett som skyddar och håller pärlorna fina för lång tid framåt! Pärlor i smycken har förstås en lång historia. På den nedre bilden ser vi ett armband från ca 400 efter Kristus. Om smyckena på den här tiden kan du lära dig mer om i min onlineföreläsning Smyckenas historia del 2! Gå in under kurser i menyn och klicka dig fram. Du betalar säkert och tryggt med PayPal utan att själv behöva vara registrerad paypalmedlem! Välkommen! (foto nr 2, CC-BY-SA 3,0, Clio)


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Karaffer!

bottom of page