top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Att laga gamla smycken


God lördag på er! i dag startar jag en ny kategori inlägg här i bloggen. Den heter laga och renovera. Om du gillar denna blogg, missa inte microbloggen på instagram där jag heter @rattantikt Där skriver jag lite oftare och ni kan gå direkt från profilen in här i stora bloggen. I dag tänkte jag ge några tips när det gäller att renovera gamla smycken. Hur kan man tänka om det? Så här ser det nämligen ofta ut bakom kulisserna i en antikhandel! Lite pyssel och pill, snarare än glitter och glamour. TV-program som antikrundan och "bytt är bytt" ger nog lätt bilden av en uppklädd person, en expert, som vänder och vrider lite på några dyrgripar. Och som dessutom har svar på allt med en gång. Men detta är såklart långt ifrån verkligheten. Den som har följt "Antiques roadtrip" har kanske fått en något mer sanningsenlig bild av hur det går till. Där går jakten efter fynd ofta över bakgårdar och lager. Påfallande ofta söker dessa tävlande bakom skynken och i dammiga skrubbar efter något oväntat. En del rynkar på näsan åt detta. Men jag lovar er! Även den mest välrenommerade antikhandlaren på "fina gatan" har såpan och diskborsten som sin bästa vän! Just nu pysslar jag själv en del med att laga gamla smycken. Armbandet på bilden längst upp är ett exempel. Där hade en av pärlsträngarna gått av. Jag tyckte bara att det är ju så fint att jag ville laga det.

halsband från artdeco eran

Ett annat exempel är detta blå halsband från art deco-eran. Pärlorna är av konstglas som var populärt i smycken då. Färgen är också tidstypisk. Problemet med det här halsbandet var att det var redan lagat men inte så välgjort. Det var helt enkelt för hårt spänt. Ett collier ska ju "flyta" lite runt halsen på bäraren. Men nu till några goda råd för dig som vill laga ett gammalt smycke! Mitt första tips är att fotografera först smycket, i synnerhet om projektet går ut på att plocka isär det helt. Då är det lättare att kunna gå tillbaka och titta på hur det såg ut från början. När det gäller lagning anser jag att det är viktigt att man försöker behålla originaldetaljerna så långt det går. I andra hand kan man ersätta dem med andra detaljer från samma tid. I tredje hand använder man nytillverkade detaljer i äldre stil. När det gäller osynliga detaljer tycker jag att det är helt okej att använda exempelvis plastwire. I armbandet längst upp är de ursprungliga pärlsträngarna knutna på pärlsilke. Jag valde dock att trä pärlorna på plastwire utan knut. Det handlar om tiden man vill lägga i förhållande till smyckets värde. Plastwiren är också ett hållbart alternativ. Det faktum att jag lät bli att knyta gör också att den lagade pärlsträngen " flyter" lika bra som de andra. Så, det var några tips från mig! Och jag kommer så klart återkomma med fler i den här kategorin! Kommentera gärna om ni har något att fråga eller berätta. Väl mött!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page