top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Viktorianska skärpspännen

Uppdaterat: 9 okt. 2022


I mina inköpta smyckesamlingar kan det ju ibland komma med lite av varje. När jag tog mig an min senaste smyckesamling fanns det med ett mycket vackert skärpspänne från 1800-talet. Jag är så förtjust i det. Inte minst tack vare den fina allmogedekoren, som jag är lite extra svag för. Och det är en vacker påminnelse om hur noga man var med detaljerna i sin klädedräkt förr i tiden. "Som du är klädd blir du hädd" är ett gammalt talesätt och betyder i princip att som du är klädd blir du hållen för att vara. Att ha klädedräkten i ordning var det samma som att du själv var ordentlig. Och med handen på hjärtat, lite så är det väl idag också? Under den viktorianska tiden accentuerades midjan i dammodet.

Fint dekorerade skärpspännen kom därför på modet. Det här skärpspännet ovan gjorde att jag fick forska lite i spännen, för spännen från 1800-talet är kanske inte vad jag sysslar med dagligdags om man säger så. Ofta har de väl blivit bortslängda när nya, mer moderna moden tog över. Som alla andra måste jag ju prioritera min tid och när det dyker upp saker jag inte riktigt känner igen, så då kanske det blir att jag lägger undan dem eller låter bli att marknadsföra dem som antikviteter. En sådan sak är ett annat skärpspänne, som ni ser på den andra bilden. När jag fördjupade mig lite i skärpspännen från 1800-talet så insåg jag att jag hade ett annat spänne från den tiden. Detta är ett så kallat sköterskespänne, något sjuksköterskorna, åtminstone i England, fick när de var färdiga med sitt första år. Dessa var tillverkade av äkta silver och var en fin statussymbol för sjuksköterskorna. I nästa blogginlägg kommer jag att skriva lite mer om det!

Du som vill titta mer på skärpspännen från olika tider kan klicka på knappen nedan.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page