top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Topp 5 bästa skötseltips för dina smycken! del 1

När du får dina smycken från Rätt Antikt så är de rengjorda och färdiga att användas. Vi rengör alla smycken, ned till minsta bijouteri, och vart och ett av dem alldeles efter deras egna förutsättningar. Samma rengöring passar nämligen inte alla smycken. Så när du handlar av oss får du hem ett rent och fint smycke, färdigt att börja användas direkt. Men säg den glädje som varar för evigt... Smycken utsätts för hudutsöndringar och luftföroreningar. men utöver det kan faktiskt ljus och syret i luften vi andas påverka smycken. Så det kan vara värt att vidta vissa åtgärder och då och då se till att sköta om sina smycken så att de håller sig fina även på lite längre sikt.


1. Nej, mormor och mormorsmor hade inte fel. Som vanligt hade de rätt. Med ett eller flera smyckeskrin håller du inte bara reda på dina smycken, du skyddar dem också från ljus, luft och luftföroreningar. Ljus kan skada plast både förvånansvärt snabbt och drastiskt. Likaså kan det drabba infärgade stenar.


Metaller av olika slag är också känsliga. Deras yta tenderar att reagera med luftens syre och ibland med svavlet i luften och mörknar därför. Detta kan förvisso vara charmigt i äldre smycken, men kan också bryta ner dem på längre sikt. Den som hanterar mycket silver ser stor skillnad på silver som förvarats i skåp jämfört med om de stått framme i luften. Vill man ändå visa upp sina silversaker så kan man skaffa sig ett vitrinskåp. Så förvara dina smycken i askar och smyckeskrin. Smycken som du använder dagligen, som förlovnings- och vigselringar, förvaras lämpligast på ett nipperfat elleri en lite mindre ask vid sängen. Badrummet är ingen bra plats för smycken, då den fuktiga ytan där kan påverka metallerna negativt. Exempelvis silver ska inte förvaras öppet i badrum eller kök. I butiken hittar du ibland askar och smyckeskrin som vi har fått över när vi köpt in smycken. Där kan du hitta lämplig förvaring.

I nästa inlägg tänker jag fortsätta berätta om mina topp 5 bästa skötseltips. Missa inte det! Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev så får du alla blogginlägg direkt i din inkorg (glöm inte titta i skräpmailen.) Gå in på förts sidan (hem) och klicka på länken "prenumerera på vårt nyhetsbrev". Just nu lottar vi också ut smycken bland våra nya prenumeranter. Välkommen!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page