top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Stil eller period? Det är frågan!

Uppdaterat: 9 okt. 2022


Hur ofta som helst ser jag felaktiga dateringar på olika plattformer där det säljs begagnade smycken. Ibland hör jag av mig till säljarna, men oftast så hinner jag ju så klart inte med det. Jag ser det heller inte riktigt som mitt uppdrag att vara "polis" i tid och otid. Då skulle jag få lägga jättemycket tid på det. Men frågan kvarstår: Hur kan det bli så här? Och vad tror du? Är armbandet på bilden 1930- eller 1960-tal? Svaret får du längre ner.

I Engelskan skiljer man på "period" och "style". Och det ligger verkligen något i det. Ändå är det faktiskt betydligt vanligare att man slarvar på ebay och etsy än på tradera, där man oftast inte sätter en datering över huvud taget. En brosch i viktoriansk stil från exempelvis 1930-40-talet är något annat än en brosch som verkligen är från den viktorianska epoken (perioden) på 1800-talet. Men tro för all del inte att engelskspråkiga säljare bryr sig så mycket om att tala om för de eventuella köparna att smycket faktiskt är en revival och inte från tiden...

Många gånger så är det säkert i god tro som säljaren sätter en galen datering. De har helt enkelt inte tittat tillräckligt noggrant på den helhetsbild man kan skaffa sig genom att titta på flera detaljer. Kanske har man saknat kunskap att dra rätt slutsatser. På bilden, som jag lånat från en säljare på nätet, så har jag ett pedagogiskt exempel. Här har säljaren bara titta på en eller två detaljer. Och har utgått i från dels de gröna, fyrkantiga stenarna och de enkla infattningarna. Dessa indikerar verkligen 1930-tal. 1960-talet är känt för att vara ett nyskapande decennium. Vad färre känner till är att på 1960-talet sneglade man också gärna tillbaka på äldre tider när man designade smycken. I det här fallet har säljaren antagligen inte känt till det. Och det här armbandet har detaljer som är både tillbakablickande och nyskapande för sin tid. Ellipsformen slog igenom på 1960-talet då den blev populär i smycken. Man skulle knappast heller ha infogat så pass stora stationer mellan stenarna på 1930-talet, som dessa ellipser. Men ännu mer påtagligt är låset, toggle clasp kallas det på engelska, men jag kommer inte på det svenska ordet just nu. Denna typ av lås kom på 1960-talet och användes inte annars på 1900-talet.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page