top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Smycken från samtiden...


smycken från 2000-talet
plaststrass och metallbelagd plast från 2000-talet

Ni som besökt traderabutiken har kanske märkt att jag ofta brukar datera smyckena jag säljer. Bijouterismycken är faktiskt inte så "bara", de har inte bara en lång historia utan speglar ofta både konsthistorien och den egna tidens smak. Lite då och då skriver jag också om hur man kan känna igen smycken från olika tider. Ni som besöker butiken har kanske sett att jag ibland daterar smycken som 2000-tal. de är atlltså vad som kan betecknas som samtida. Vad betyder då detta? Begreppet vintage användes från början mest om lagrade viner. Men har under de senaste decennierna allt mer börjat användas om second hand varor av kvalitet. Vintage brukar definieras som en vara som är minst 25 år gammal. Medan sådant som är yngre än så kan definieras som samtida. Personligen brukar jag använda begreppet på sådant som är från omkring år 2000 och yngre. I dag tänkte jag skriva lite om samtida smycken och deras kännetecken. På bilderna ser ni så kallade samtida smycken. De på andra bilden lånat en hel del från 1960-talet i stil och form. Men är betydligt mer sentida, från vårt eget millennium.

bijouterismycken från 2000-talet
60-talsinspirerat 2000-tal

Jämfört med 1990-talets och även det tidiga 2000-talets mer metall-tunga smycken blir smyckena betydligt lättare längre fram i tiden. En bit in på 2000-talet ser vi hur man använder betydligt mindre metall i smyckena samt lättare metaller. Det är också vanligt med lättare plaster och metall belagda plaster. Tittar man längre tillbaka ser man att glaset håller sig kvar i bijouterierna under lång tid även efter att olika plaster introducerats. Men på 2000-talet blir plasten det vanligaste materialet i vardagliga bijouterismycken. Så även i klar strass, något som länge varit mer ovanligt.


Metallpläterad plast är ny teknik på 60-talet och kan förekomma en del på smycken i 60-70-talet. Men blev aldrig så stort. På 2000-talet däremot kommer det tillbaka, då framställd på annan teknik och nya material. Andra detaljer från 2000-tale är att halsband påfallande ofta har förlängningskedjor något som börjar komma redan på 70-talet. Ännu mer 2000-ta är klo-låsen även om dessa blev gängse redan på 1990-talet. . Klolåsen blev alltså det vanliga redan på 1990-talet och är en

indikation på att ett smycke är tillverkat då eller senare. Men kan också i enstaka fall förekomma i smycken från 80-talet. Här får man bedöma helheten. Förlängningskedjor blir mer vanliga från 80-talet. Detta kanske inte är helt relevant i sammanhanget, men jag vill som avslutning ändå visa en kul detalj i det 60-talsinspirerade hänget från Guess. Jag tycker det är en rolig detalj att visa upp som ett exempel på hur smyckehistorien hänger med in och ut ur olika epoker, inte bara i guldsmedbutiken, utan också i de enklare bijouterismyckena. På bilden ser vi en


dekorationsdetalj i hänget. Vänder man på den ser man att det är en ögla för kedjan på baksidan. Den här typen av ögla för kedjan, som samtidigt är en dekorativ detalj i hänget ser man ibland på hängen från 60-talet. Då hämtade man i sin tur inspiration till detta åtminstone bak till 1800-talet. Jag tycker det är en stilig detalj och något som visar att man lagt omsorg på detaljerna. Att en vanlig trist ögla kan göras om till en dekoration som smälter in i smycket härrör från åtminstone1800-talet. Viktorianerna var förtjusta i att gömma olika nödvändigheter som lås och liknande. Är du intresserad av fler smycken från olika tider? I våra länkar hittar du alltid senast inkommet först! Välkommen!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page