top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

1940-talet : Från snäckor till guld


halsband av pärlemor
1940-tal eller yngre?

Nu har jag skickat in min artikel till Scandinavian Retro. Jag vet inte exakt när den kommer publiceras men ni kan se fram emot en lång artikel om halsband i tidningen. (Ni som vill fördjupa er i örhängen och broscher hittar två redan publicerade artiklar i nämnda tidning.) På bilden ser ni två liknande halsband. Och svaret på frågan under bilden hittar ni här i blogginlägget. När man skriver om olika decennier så fastnar man lätt för vissa epoker eller tidsavsnitt.

örhängen från 1940-talet
clips med opakt vitt glas

40-talet är ett av dem jag tycker är väldigt spännande. Tidens smycken är ofta lätta, enkla och lekfulla. Man ser ibland en svag tendens till lekfullhet i viktorianska smycken från 1800-talet. Och man ser en tidig start på 1930-talet. Men före 1940-talet var man mer allvarsam med sina smycken. För vanligt folk handlade smycken mer om att helt enkelt göra sig fin än om att göra ett statement av något slag. I smycken från 40-talet ser man en hel del enkla material. Plaster av dubiös kvalitet, material hämtat från stranden och djurlivet, ett enklare glas och de små strasstenarna är sådant som är en spegling av krigstiden.


halsband från 1940-talet
handgjort med snäckor från stranden

Man använder betydligt mindre metall i smyckena jämfört med decenniet innan. 40-talsmänniskorna är kreativa. De är vana att lösa sina problem själva med hjälp av sin familj. DIY är stort. Man tillverkar helt enkelt sina smycken till sig själv, med det som står till buds. Har man möjlighet startar man kanske en liten workshop och säljer till andra. Snörmakerier, snidat ben, trä och snäckor som man plockat på stranden är populära material. Av 30-talets tjusiga konstglas ser man inte heller så mycket. Benvit celluloid, vitt och svart enkelt opakt glas är vanligare. Man växlar också om till mindre strass av glas.

örhängen från 40-talet
örhängen

Så fort kriget förbytts till fred påbörjas återuppbyggnaden. I Tyskland, som länge varit en stor producent av smycken, kommer man igång med smycketillverkning ganska så snabbt. Med de medel som står till buds. Man längtar efter lyx och flärd. Men flärden förblir begränsad ännu ett tag. Tombac-liknande guldglänsande metall, gärna med vita pärlor och vit (klar) strass är på modet. Clipsen av bockad metall längst ner till vänster i bilden visar hur det kunde se ut.

Halsbanden får flera rader, även om glas och plast ofta är brunt och lite mer murrigt. Men hur var det då med halsbanden längst upp. Vilket är från 40-talet och vilket är 40-50 år yngre? Jo det ser man man på låsen. Den droppformade plattan med hål istället för en vanlig ring introducerades på 1980-talet. Det andra har en knapp och ett snörmakeri som andas 40-tal. Det ska också nämnas att det finns ett par tidstypiska skruvörhängen till 40-talshalsbandet som förstärker dateringen.

Sugen på 40-tal? Se vad vi har i butiken just nu!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page