top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Smyckefabrik med ett tragiskt öde


I somras köpte jag in en större samling smycken, från en samlare med vurm för 1920-30-talet. Den innehöll en stor mängd smycken från den tiden, och en del senare smycken i dito stil. Förutom den geometriska stilen från den här tiden så är de böhmiska smyckena i stilen från Österrike-Ungern en riktig tidsmarkör. Och visst är de dekorativa? Jag är i alla fall själv mycket förtjust i smycken från den här eran.

Den som intresserar sig för denna typ av smycken stöter snart på bröderna Neiger. Tyvärr finns inga foton på dem, som jag kan använda. Därför får ni nöja er med ett par foton på halsband i Neiger-stil.

De är egentligen inte vad man kan kalla avant garde. Bröderna var mer duktiga affärsmän och bra på att fånga upp trender och formge dem. Men de var ändå en förebild som andra smycketillverkare följde efter. Jag kan ibland tycka att samlare ibland är lite väl nördiga och snöar in lite för mycket på en viss tillverkare, men just Neigers produktion är hypade i samlarkretsar. Dock är det inte helt lätt att skilja deras produktion från andra böhmiska producenter från den här tiden. Och frågan är om man egentligen verkligen behöver göra det...

Hur som helst, bröderna Neiger, Norbert och Max, var födda 1883 respektive 1893. Norbert började tillverka smycken i deras källare alldeles i början av 1900-talet. Och Max hakade på när han var färdig med sin utbildning. Norbert skötte affärerna, Max designade och ledde arbetet med tillverkningen. Neigers smycken blev mycket populära, och snart följde många efter. Så det dröjde inte länge förrän fler smycketillverkare startade liknande produktion. Till saken hör att bröderna Neiger köpte in både pärlor och metalldelar av fabriker som producerade sådana. Därför var det lätt att imitera deras smycken. De brydde sig heller inte om att märka sina varor eller på annat sätt skilja dem från andra producenters varor. Så i dag kan det vara svårt att avgöra om det verkligen är Neiger eller någon annan böhmisk tillverkare. De flesta antikhandlare på nätet, som säljer denna typ av smycken kommer referera till Neiger på ett eller annat sätt, var så säker. Smyckena från Neiger stod på topp i popularitet på 1920-talet. Deras smycken i Egyptisk-revival stil är också slående skapelser. Men vad är då det tragiska i berättelsen? 1938 erövrades Polen av Nazi-Tyskland. Familjen flydde då till den Tjeckiska delen av Böhmen där de fortsatte tillverkningen i mindre skala. Men kriget fortsatte obönhörligt och en bit in på 40-talet blev de mördade i Auschwitz. Något som kunde ha blivit kvar ända in i vår tid försvann nu i stället i historiens dunkla mörker.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page