top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Små överraskningar av silver...

Uppdaterat: 9 okt. 2022


Allt är förstås inte guld som glimmar. Eller hur? :) men ibland är det ju ädelmetall i smyckena. Tidigare har jag skrivit om att silver och guld långt ifrån alltid är stämplat. Men ibland är det också tvärtom, att jag får in saker som jag tar för givet inte är stämplade. Ofta har jag ju begränsat med tid. Och dessa smycken och accessoarer ser helt enkelt ut att vara någonting annat. Fjärilen här på bilden är ett sådant exempel. Dess oxid får den att se ut att vara gjort av någon slags kopparhaltig metall, men den är antagligen guldförgylld. Oxiden har också gjort ytan matt så de små stämplarna syntes inte så tydligt. I andra fall är det fördomarna som tar över.

Som det här armbandet på den mellersta bilden. Guldförgylld oädel metall var i ropet på 40-50-talet och jag tog för givet att detta armband var ett sådant smycke. Ända tills jag upptäckte ett litet S och en kattfot. Ett annat, mer spännande exempel är sköterskebältet från 1800-talet om jag skrev om i det förra inlägget. På 1800-talet växte sjuksköterskeyrket fram och efter sitt första år i utbildningen fick de engelska sjuksköterskestudenterna ett bältesspänne av silver.

Detta var en riktig statussymbol förstås, och högt uppskattat. När jag fördjupade mig lite i skärpspännen från 1800-talet insåg jag att ett "mystiskt" sådant jag inte riktigt kunnat fastställa vad det var alltså var från 1800-talet. Detta spänne var otroligt svart och ställvis med en grön oxid, vilket fått mig att anta att det var av oädel metall. Men när jag läste om sköterskespännena tänkte jag att jag får ta mig en titt på det. Och mycket riktigt, det fanns en 800 stämpel på det. Det är alltså tillverkat av den i Europa lägsta accepterade silverhalten. Vill du se fler bilder så hittar du dem i länken nedan.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page