top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Psykedeliska smycken, vad är det?

Uppdaterat: 9 okt. 2022Jag är långt ifrån någon knarkliberal. Tvärtom, men trots det kan jag inte låta bli att gilla de psykedeliska smycken som kom på modet åren runt 1970. Skimrande färger, udda former och mönster gör dessa smycken ganska så fascinerande. Men vad handlade det egentligen om?


I slutet av 60-talet föddes hippierörelsen som livsstil och med den frodades haschkulturen. Drogliberalismen frodades. Starkare droger som hallucinogenen LSD var på modet bland stora stjärnor som the Beatles och andra. LSD uppgavs vara "sinnesvidgande", något som en hippie gärna ville uppnå. Att våra sinnen redan är utformade sådana som att vi ska hålla sans och balans i verkligheten verkade inte bekymra dem. LSD-kickarna gjorde att brukarna hallucinerade och dessa hallucinationer inspirerade designen under några år.

Mönstren och färgeffekterna ska helt enkelt efterlikna de syner som uppstod av LSD. Mönster som "rör" på sig, som på armbandet med det röda mönstret var populärt. Ett rött hologrammönster framträder ur en svart botten. Men också udda mönster som upprepade sig, som på armbandet längst ner. Märkligt? Ja, visst! Och definitivt inget jag vill göra någon reklam för! Drogernas negativa effekter blev också snart uppenbara för gemene man. Legender som Janis Joplin och Jimi Hendrix fick sätta livet till. Liksom tusentals, ja miljoner andra unga. Den okände soldatens grav är en vacker symbol för alla anonyma som stupat i krigen. Kanske borde man också ha en "den okände knarkarens grav"... Hur som helst, designen som denna farliga trend gav upphov till blev ändå ganska spännande. Smyckena på bilderna är privata och är inte till salu.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page