top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Psykedeliska smycken! - Så känner du igen dem!

Uppdaterat: 9 okt. 2022


Många förknippar nog 1960-talet med sparsmakad elegans och killar i kostym vilka ansågs långhåriga, utan att de egentligen var det. (med vår tids mått mätt.) Detta mode stendog dock i och med att hippien "bröt ut" i slutet av decenniet.

Och efter det blev killarna verkligen långhåriga. Denna nya ungdomsrörelse bröt i mångt och mycket totalt med de gamla, sedan 1920-talet gällande stilidealen. Den som är nyfiken kan följa stilutvecklingen i dåtidens supergrupp the Beatles. Men här ska vi ju framför allt prata om smycken.

Armband med psykedeliskt mönster
Armband med mönster som "flyter"

Psykedeliska smycken var på modet under sent 60-tal till tidigt 70-tal. De kännetecknas av spännande "flytande" eller geometriska mönster som upprepar sig. Mönstren kan också vara sådana att de bara syns från vissa vinklar av smycket så att de ser ut att röra på sig. Vad som är roligt med psykedeliska smycken är deras olika fantasifulla mönster. Form och materialmässigt är de förstås likadana andra smycken från sin tid. Än i dag kan man ju hitta smycken som är influerade av den här stilen. men de skiljer sig ofta ganska mycket från originalen.

Kulörerna i de nutida varianterna går ofta i pastellfärger. Påfallande ofta rör de sig om hängen. Inspirationen går ofta åt new age, med motiv tagna från buddhism och hinduism. Så var det inte på 1960-70-talet. Dekoren handlade då mest om mönster. Och förvisso var ju klara pastellfärger också på modet en period. Men mustiga färger i smycken kom nu på modet, en trend som fortsätter en bra bit in på 70-talet. Psykedeliskt på armband var vanligt, åtminstone är det vad jag mest har kommit i kontakt med. Men också örhängen förekommer.


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page