top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

När stämplar inte stämmer...


Nog brukar stämplarna på ädelmetallerna vara pålitliga. I en av mina smyckesamlingar har jag en silverbrosch vars stämplar verkligen förbryllar! För vem är egentligen BS i Göteborg??

Namnstämpeln säger B S och när man tittar på den ser den verkligen ut som att den skulle kunna vara från Birgittasmycken, en välkänd tillverkare av silversmycken. Men vad som också finns är en Göteborgsstämpel, d v s ett G med en krona.

Slår man i namnstämpelregistret så finns det ingen B S registrerad på Göteborg. Hmm, mystiskt! Ännu en konstighet är årsstämpeln, som anger T1. T1 existerar faktiskt inte som årsstämpel. Men i det fallet har ytterligare en siffra försvunnit ute i kanten. Sen kan det uppstå andra missuppfattningar i stämplingen. Häromdagen såg jag följande annons. En kännare av smyckehistoria ser förstås genast att det här armbandet är från omkring 1970. Ändå står det 1923 i annonsen. Hmm. Varför?? Jo, årsstämpeln säger detta.

S och kattfot finns ju också, så visst borde årsstämpeln vara svensk. Men det är den inte. Det är en importstämpel. När jag tittade lite närmare på stämplarna såg jag en figurstämpel. Sådana är vanliga i Finland. Och den finska årsstämplingen skiljer sig ju från den svenska. Stämpeln V7 betyder där istället 1974. Och därmed löst. Detta armband har helt enkelt inte fått någon finsk hallstämpel, utan det var upp till den svenska importören. Har du också några mystiska stämplar? Eller vet du rent av vem BS i Göteborg är? Hör gärna av dig! Mer silver? Klicka på länken!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page