top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Med pärlor, hatt och kappa

Uppdaterat: 9 okt. 2022


Under en stor del av 1900-talet var den vita klassiska pärlan i ropet. Ja, kanske den mest efterfrågade ädelstenen av alla. Både som odlad och i syntetisk variant. Kvinnan på bilden är ingen mindre än min mor, på hennes bröllopsfoto. Och hon bär ett par små pärlörhängen i en modell som var populär på 50-talet. En vanlig pärla i öronsnibben, som dessutom är försedd med ett hänge i form av en dinglande pärla. Den odlade pärlan sägs ha uppfunnits av japanen Kokichi Mikimoto. Åtminstone gäller det den japanska akoyapärlan. Och han lyckades med detta redan 1893. Men enligt uppgift ska vår egen Carl von Linné ha experimenterat med odling av den svenska flodpärlan redan på 1700-talet. Men dessa experiment var antagligen aldrig så framgångsrika och utsikten för en ekonomiskt lukrativ verksamhet var svag.

Japanerna däremot lyckades få igång odling i stor skala. 1935 hade man inte mindre än 350 pärlfarmer som producerade 10 miljoner pärlor om året. Detta dumpade förstås priserna på de naturliga pärlorna. Och gjorde det möjligt för världens kvinnor att själva få äga pärlsmycken. Det är denna fantastiska uppfinning som ligger bakom 1900-talets starka pärltrend. Jag kan inte låta bli att lägga upp ett foto på mig själv också. Dock ej med pärlörhängen utan ett par läckra 90-talsclips. (de är sålda nu.) Visst är jag ganska så lik min mamma! Jag var dock ännu mer lik min mamma när jag var yngre. På bilden är jag dubbelt så gammal som hon är på sitt bröllopsfoto. Sugen på vita pärlor? Kolla i länken!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page