top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Lyx! En historia om trä!


trähalsband från Aarikka

Kan smycken av trä vara lyxiga? Ja, om du frågar mig! Mina (egna) favoritörhängen är ett par enorma clusterörhängen av träpärlor, från 1980-talet. (Dem ser du på sista bilden.) På bilden här ser ett otroligt lyxigt halsband från Aarikka av trä. (För länge sedan sålt) Men vägen till ett lyxigt trä var ganska lång... Det var på 1930-talet som Miriam Haskell började tillverka smycken av trä. Den stora börskraschen hade ägt rum och det gällde att hitta på nya billigare, men roliga sätt att designa smycken. Trä fanns det gott om och hon började använda pärlor av trä till sina smycken. På den andra bilden ser ni ett sådant halsband.

trähalsband från 1930-talet

Haskell nådde inte riktigt upp till elegansen i bild ett, men lade ändå en ansenlig mängd arbete på att snida träpärlorna till rosor. De här blev faktiskt väldigt populära bland tidens kvinnor. Och i dag är de eftertraktade samlarobjekt som kostar flera tusen. Hur som helst, trenden med enklare material i smycken höll i sig över kriget som bröt ut 1939.

Efter två krig och en börskrasch däremellan bröt en fullkomlig hype efter lyx och glamour ut bland folket. Tiderna förändrades och välståndet steg kraftigt. Lyxiga, men billigare material gjorde det möjligt för de flesta att smycka sig med glamourösa bijouterier. Guldfärgade pläteringar och plaster som lucite och thermo-set gav en uppsjö av bijouterier med blanka, glamourösa ytor.

En som gick lite mot strömmen här var Kaija Aarikka. Hon plockade istället upp modet med trä. Finlands ekonomi var usel efter de många krigen. Men man hade gott om trä! Och Kaija såg potentialen i materialet. Hon började först med knapptillverkning och fortsatte sedan med smycken. När postmodernismen vann terräng på 1970-talet blev träsmycken riktigt stort. Materialet knöt ju an till en äldre allmogetradition, som ratats av modernisterna under lång tid. Trä blev därför en del av upproret mot modernisternas snobbism. Trä blev därför högsta mode, inte bara i smycken utan i alla möjliga inrednings- och hushållsartiklar. Många av träsmyckena var förstås mer lekfulla än eleganta. Men undantag finns. På den sista bilden visar jag några av mina favoriter i träsmycken, inklusive mina egna clusterörhängen. Sugen på trä? I länken nedan har jag ett urval av träsmycken och annat smått och gott!
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page