top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Herrsmyckena som försvann ?!


Bröllopsfoto från 1950-talet
Jo då, pappa var med!

Va, har det försvunnit smycken? Ja, kanske det! ;) Och kanske just du kan hjälpa mig att få tillbaka dem? Om detta läser du mer längre ner i dagens blogg. Men först tänkte jag berätta lite om smycken för män.

Vid ett par tillfällen har min mammas foto väckt lite extra uppmärksamhet här i bloggen. Eftersom det är hennes bröllopsfoto undrade några var pappa var någonstans! Pappa var givetvis med på bröllopet men då bloggen handlade mest om smycken och brudkläder för damer så beskar jag fotot. Herrarna fick helt enkelt inte plats i inläggen. Men i dag är det pappas tur att vara med! Jag tänkte nämligen skriva lite om herrsmycken under 1900-talet.

kragnål
pappa med kragnål

Herrsmycken på 1900-talet

För min pappas generation, född 1923, och generationerna däromkring hade man en ganska restriktiv syn på vad en man kunde sätta på sig för smycken. Min pappa fick en konservativ uppfostran, så han kanske var något lite mer restriktiv än en del andra. Men jag skulle nog ändå säga att han mestadels är representativ för sin generation. En sak min pappa aldrig skulle ha gjort var exempelvis att färga håret. Det var verkligen inget för en karl om man frågade honom. Men när det kom till smycken fanns det ändå en del att välja på för honom också. Ringar tyckte han var helt ok. Även om han länge enbart bar sin vigselring så bar han också ytterligare en ring under senare delen av sitt liv. När han var yngre var manschettknapparna till finskjortan ett måste. Men mot mitten av 70-talet blev han som så många andra lite mer avslappnad i klädstilen. Och då använde han inte sådana så ofta längre. Men jag minns att han hade ett par ganska så dekorativa machettknappar med slipade ädelstenar. Slipshållare, slipsklämmor och kragnålar var också accepterat för min pappa. Kragnålen är en nål med två ändar, varav den ena går att skruva av och ska stickas genom kragsnibbarna och slipsknuten så att den senare sitter på plats ordentligt. Armbandsuret var också en viktig accessoar där han vinnlade sig om stil och kvalitet. Vad jag skulle vilja lägga till är att faktiskt också armband förekommer som herrsmycken redan på 18- och 1900-talet. Men det var ingenting för min pappa.


Foto: CCA-BY-SA Jim Summaria

En stor förändring

Vid 1960-talets slut började en omvälvande tid. Hippie och flower power var kulturella fenomen som spred sig snabbt. Man började se sig om ute i världen och hittade nya sätt att vara man på. Inte minst åkte man till Indien. Där förekom manliga statuspersoner, så som maharadjor och andra, som kunde vara mycket rikt utsmyckade med ädelstenar och rader av halsband. Nu spred det sig nya moden för killar. Det var såklart oftast de yngre som hakade på detta. Och det blev accepterat för killar att bära halsband. Under tidigt 70-tal kan man till och med se yngre män bära långa kedjor med stora hängen, något som dock snabbt förvann från den maskulina modekartan. Men halsband av snäckskalsrondeller gick bra, som på Rod Stewart och Ronnie Wood på bilden från 1975. Men också hängen med flickvännens namn ingraverat eller med sitt stjärntecken var på modet. Också armband blev mycket mer vanligt på killar på 70-talet. Kedjor med plattor där man kunde gravera ett namn var hett.

kragnål med mera

Sent 1900-tal till 2000-tal

Tenntrådsarbeten, manglade kortare länkar, hängen i form av torshammare, läderremmar, ja det är exempel på vad som kom på modet bland killar under det sena 1900-talet. Och som hållit sig kvar i modebilden ända tills i dag. Den grova manglade pansarlänken, då som regel av stål eller silver, är vid det här laget en modern klassiker för män. Under det sena 1900-talet har rapkulturen har också vidgat smyckehorisonten för killar ytterligare. Små gnistrande diamanter i öronen och överlastade kedjor i guldfärgad metall hör till de mer extravaganta inslagen. För de stora stjärnorna är det givetvis de äkta stenarna och metallen som gäller. Material som dock få kan ha råd att leva upp till.


Herrsmycken som försvann!

Men hur var det då med herrsmyckena som försvann? Och vad kan vi göra åt det? Födelsedagar, årsdagar, fars dag eller bara handla något till dig själv..? Brukar du ibland handla smycken till dig själv eller en mannen i ditt liv? Skulle inte du då tycka att det var bekvämt att kunna botanisera bland alla herrsmycken på en enda plats. Just detta kunde man tidigare göra på Tradera. Men under senare år har radikala krafter påverkat Tradera att helt ta bort den kategorin. Jag har ställt dem frågan varför det är ok att lista klockor som herrklockor men inte smycken. Men jag har aldrig fått något svar. Är det inte mer rättvist att också män/killar/herrar ska kunna hitta sina smycken under den kategorin? Tycker du som jag? Då tycker jag du ska kontakta Tradera och berätta att du vill ha tillbaka kategorin herrsmycken!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page