top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Glad Påsk! : När det hänger på låset...


pärlhalsband
för sött för att kasseras?

I dag önskar jag er alla en Glad påsk med ett "ägg" fullt av läsgodis! (Nej, inte lösgodis!)

Är du lika svag för dekorativa lås som jag är? Ibland kan jag bli så tagen att jag helt frångår mina principer! Häromdagen fotade jag några äldre pärlhalsband, (ja de finns ute på auktion när blogginlägget publiceras). Ett av dem skulle jag egentligen inte ha lagt ut till försäljning om det inte hade varit för det bedårande låset från 30-40-talet (som ni ser på den övre bilden). Själva pärlhalsbandet hade egentligen lite för många skönhetsfel men låset är ju så sött!


Diamanter är en kvinnas bästa vän, sjöng Marilyn Monroe i en jazzig dänga år 1953. Nja, jag kan inte riktigt hålla med.  Även om 50-talets kvinnor törstade efter glamour nöjde sig flertalet med något betydligt enklare. Men blingbling var onekligen högsta mode. Pärlor och stora dekorativa lås klädda med strass av glas gjorde många minst lika lyckliga! Trenden med flerradiga halsband gav nämligen tillfälle för modeskaparna att glänsa med stora lås. På den andra bilden ser ni ett bedårande sådant från 1950-talet, med en oval "sten" av glas som är tillverkad för att likna en äkta sten. Runt omkring har man lagt en krans av iridiserande strass från swarovski. Så mycket omsorg man lagt på ett lås till ett bijouterismycke...Ja, sådant var 1950-talet. Det passade ypperligt för någon som anammade den mer pastelliga färgskalan som var så populär då. Nog kan man sjunga lite över ett sådant också? ;)


Som en kontrast till det runda, mjuka pastellfärgade smyckemodet kan man plocka fram det lite mer kantiga och färgstarka från tiden. En del föredrog nämligen att blicka tillbaka mot den mer funktionalistiska rektangulära designen med klara stenar och färger, från mellankrigstiden och 40-talet. Men nu ville man ta ut svängarna med strass av klarglas runt omkring. Färgstarkt och blänkande var det i alla fall. Åtminstone det blå låset /halsbandet är från det tidiga 1960-talet. Åren runt 1960 var korta chokers modell hundhalsband på modet och detta är ett sådant.

Ville man lyxa till ett enklare halsband tog man gärna till ett lås av metall. Sådana är inte helt ovanliga. De var oftast fyrkantiga i formen. De kunde vara både av gulmetall och vitmetall. Ofta var de genombrutna med vacker floral dekor. Men de kunde också vara som det på bilden, försett med blommönster i relief. I början av 60-talet började den glamorösa stilen från efterkrigstiden att tappa i popularitet. Då fick plast ett större utrymme. Men det är en annan historia! För mer påskgodis, besök gärna vår butik!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page