top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Glad Gul Påsk!


påsk prydnader
Hur gammal är egentligen färgen gult?

På påskafton passar vi på att fira med ett gult tema här på *Rätt Antikt*. Så är du nyfiken på att veta mer om färgen ska du fortsätta läsa här!

Den gul färgen en av de allra äldsta pigmenten som använts i konsthistorien. Färgen användes redan i grottmålningar under förhistorisk tid, långt före jordbrukets införande 10 000 f.kr. I det forntida Egypten tänkte man sig att gudarna hade guldfärgad hud. Guldgult pigment användes därför gärna gul färg för att avbilda hud i sin konst. Gult förknippades med guld som i sin tur ansågs magiskt och efterlikna solen. I det antika Rom var man mindre benägen att tro att guld var gudomligt men fortsatte användas för att avbilda hudfärg på människor.

Under medeltiden och renässansen blomstrade måleriet och dåtidens konstnärer använde lite otippat kobajs för att framställa gult pigment! Det framställdes genom att låta kor äta enbart blad från mangoträd. Men istället för gudomligt ansågs färgen spegla det avvikande. En outsider, som Judas Iskariot, avbildades i gula kläder.

I vår moderna tid uppfattas gult istället som en glad färg, förknippad med sommaren. Påsken speglar inte bara den kristna högtiden där effekterna av Judas svek är i fokus. Den speglar också vårens och solens återkomst. Hönorna började åter värpa sina ägg när dagarna blev längre. Och äggulans färg har antagligen också bidragit till att gult blivit påskens färg. För min egen del är gult faktiskt en favoritfärg. Tyvärr passar inte färgen riktigt min hudton. Älskar du också gult? Ta då gärna en titt i vår butik på de utvalda gula smyckena som är aktuella just nu! Välkommen!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page