top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Frossa i lyxlänkar!

Uppdaterat: 9 okt. 2022


guldfärgade kedjor från 1960-talet och 1970-talet
kedjor från åren runt 1970

Just nu frossar vi i lyxiga länkar här på *Rätt Antikt*! Så om du undrar hur man kan känna igen kedjor från olika decennier så ska du fortsätta läsa här!

Det tidiga 1960-talet började elegant. Länkar av smala metallstavar var på modet. Dessa länkades ofta ihop med olika typer av pärlor, vilket skapade en sober look. En annan typ av länk som var på modet var replänken, en slags vriden kedja. Under senare delen av 60-talet förändrades modet. Man släppte taget om det eleganta efterkrigsmodet. Hippie och flower power blev nya influenser. Filmen Bonnie and Clyde hade premiär 1967/68 och med den blev 30-talsmodet väldigt hett. Ett mode som höll i sig flera år in på 70-talet.

silverfärgad kedja från omkring 1970
länkar med textur

Med dessa nya influenser fick kedjan ta större plats. Hippiestilen innebar att man gärna bar ett stort hänge i. Det rörde sig ofta om traditionella ankarlänkar i olika tjocklek. Pläteringen var ofta högglansig och kan ibland se ut som att den liksom ligger ovanpå basmetallen. (Till skillnad från när man ej direkt kan se att ytan är pläterad utan går mer som i ett med basmetallen.) De kunde ibland vara dekorerade med texturerad yta, som var hett de här åren. Länkade pärlor som infogats i kedjan var populärt. Men också halsband med trippelkedjor, alltså tre länkar som fogats till ett lås. Efter hippieåren tog disco-eran över. Kedjorna blev smalare. Smala, blänkande kedjor som skulle fånga ljuset blev på modet. Också platta, manglade länkar blev populärt. Den fyrkantiga, venezianska kedjan är också omtyckt. Man bar kedjor inte bara runt halsen utan runt armleden och i öronen. Det sena 60-talet och 1970-talet bjuder också en hel del på kedjor av lättviktig metall. Dessa kedjor väger inte mycket och är lättburna.

guldfärgad kedja från 1980-talet
powerstil från 1980-talet

Övergången till 1980-tal innebär att kedjan till stor del kommer ur fokus. Kedjorna från denna tid är ofta diskreta, smala och traditionella. Det är först med powerstilen under decenniets senare del som riktigt kraftiga kedjor, gärna med guldfärgad plätering kommer in i modebilden igen. Här snackar vi massiv metall! Manglade länkar och flätade länkar är populära. Guld kommer tillbaka som en populär färg i bijouterier. Powerstilen följer med in på 1990-talet och blir kvar ungefär till decenniets mitt. En tillbakablick på tidigare decenniers smyckemode hör också till 90-talets design, som man förstås sätter sin egen prägel på. Fantasilänkar av olika slag blir hett. Men också att man blandar silver- och guldfärgad metall tillsammans i samma smycke. Får inte du heller nog av kedjor? Då besöker vår butik här!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page