• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

ett halsband värt att köa för...


I en av av secondhandaffärerna här i närheten får man köa innan man blir insläppt så här i coronatider. De släpper nämligen bara in tre personer samtidigt i affären. Ganska klokt tycker jag, för i många andra affärer vimlar folk omkring precis som vanligt. Därför fick jag stå och vänta utanför en stund. Men den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge heter det ju. När jag väl blev insläppt hittade jag ett halsband som gjorde det väl värt att köa. Jag sprang nämligen på ett halsband från pilgrim som gjorde mig extra glad. Men det var inte just att det var från pilgrim som var behållningen utan låset!

Att datera bijouterier är inte alltid så enkelt. Det kan vara något av att lägga ett pussel, där man får väga samman material, formgivning och tekniska detaljer. Flera gånger har jag stött på smycken med samma attribut som det här halsbandet och undrat var i tiden den egentligen ska placeras. Tack vare låset går det nu att placera rätt i tiden. För de flesta spelar det inte så stor roll, men för mig är det intressant i alla fall. Det måste vara från 80-talet till tidigt 90-tal.

Pilgrim är ett danskt designföretag som startade 1983. Åtminstone i början hade deras smyckedesign ofta tydliga kopplingar till historiska smycken, så också detta halsband. "Stenarna" är placerade liggande på kedjan och påminner därför om det mode som slog igenom under senromersk och bysantinsk tid, där smycken skulle ge ett platt intryck.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla