top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Djur! 70-tal eller 90-tal? Så känner du igen dem!

Uppdaterat: 9 okt. 2022Glada fåglar eller små glittrande kryp... I designvärlden uppfinner man gärna hjulet gång på gång! I förra blogginlägget skrev jag om hur man sett på djursmycken historiskt, men i dag tänkte jag skriva lite om det sena 1900-talet. Tiden som ligger oss nära.

På 1990-talet fullkomligt frossade man i djursmycken. Detta berodde antagligen på powetrenden som gällde då. Att ha stora iögonfallande, väldigt blanka och strassgnistrande smycken var något man gärna hade. Inte minst i form av djur. Samtidigt blickade modet och trenden tillbaka mot 70-talet. Men man satte sin egen prägel på smyckena. Så också med djursmyckena. Hur kan man då se skillnad?

Båda decennierna uppskattade färgstarka smycken. På 70-talet var fiskar och fåglar populära, men också elefanter och i viss mån katter. Ett typiskt 70-talssmycke ser vi på den första bilden. Då har de färgglada djuren ofta cloisonné. D v s metallen ligger i celler som man ser som kanter runt färgfälten. De är också plattare än på 90-talet, vars broscher gärna har en bullig, tjockare form. Någon tydlig cloisonné ser man inte heller på 90-talets bijouterier utan emaljen ligger direkt på metallen. Man har snarare gjort en grop på den gjutna ytan och i den har man lagt massan som ska utgöra den färglagda dekoren. Titta bara på andens utbuktande huvud. Detta ska föreställa cloisonné men en äkta sådan kan ju aldrig vara utbuktande. Om 70-talet gärna anlägger en lekfull, ja nästintill barnslig stil i formgivningen så är 90-talet mer seriöst och lyxbetonad.

Men undantag finns. Kolla in denna 90-talselefant, visst ser den ut att vara hämtad ur en barnbok! Precis så som man gärna formgav smycken på 70-talet. Hur vet man då att det är 90-tal? Jo, baksidan hittar man en häftstiftliknande nål som sticks genom tyget och fästes med en klämma. Baksidan är fylld med små gropar. Sådana häftstiftsbroscher fanns inte på 70-talet.

Också baksidorna såg annorlunda ut på 70-talet, antingen släta eller med avlånga små paralella räfflor som bildade ett mönster. På 70-talet var djur mer en rolig dekor bland andra. Medan de på 90-talet var mer av ett statement. Varför? Powertrenden handlade mycket om att kvinnor skulle göra karriär och ta plats i maktens korridorer. Och djur är ofta bärare av en mäktig symbolik. Se bara på ormen i paradiset, som fick hela mänskligheten på fall. Eller puman som är en omskrivning för en sexig, vacker äldre kvinna. Insekternas förmåga att få människor att haja till är det väl heller ingen som ifrågasätter. Så vilket djur vill du ha på kragen?? Nu har vi fått in ännu fler i butiken!0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page