top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Cloisonné, vad är det egentligen?

Uppdaterat: 10 okt. 2022


Cloisonné är en teknik som senast var i ropet på 1970-talet, då den var mycket populär i bijouterismycken. Hur de brukar se ut ser ni på bilden här brevid. På 1990-talet präglades modebilden av en 70-talsrevival och då var det populärt med en "falsk" variant av emaljsmycken, men dem tänker jag inte skriva om i dag. Själv är jag mycket förtjust i dessa 70-talssmycken. De uttrycker en sådan lekfull kreativitet. Designen tog verkligen ut svängarna, både i färg och form. Kvaliteten är också oftast verkligen hög! Detta är verkligen välarbetade smycken och dessutom av stadig, tjock metall! Men vad är då egentligen cloisonné för något?

Jo, cloisonné är i grund och botten en typ av infattning. Den uppfanns redan av de forntida egyptierna! Tekniken handlar om att man skapar formar med kanter av metall på en metallbotten. I de håligheter som då uppstår fäster man antingen platta ädelstenar eller glasplattor. Detta kallas då för intarsia.

Man kan också fylla håligheterna med porslins- eller glaspulver som man sedan smälter i hög temperatur så att håligheterna fylls med en blank och färgglad yta. Detta är då emaljerad cloisonné. Cloisonné skapar otroligt vackra effekter. De olika färgfälten inramas av en glänsande metallram. Är emaljen transparent kan man också låta utforma ett mönster i metallbottnen, som då kommer att synas igenom emaljen. Denna teknik kallas guilloche och är mycket populär i emaljsmycken. Till och med bijouterierna på den övre bilden har sådan dekor! Det var framför allt den emaljerade varianten som var vanlig i 70-talssmycken. Men det var också populärt med pietra dura i bijouterismycken på 70-talet. men de är inte fullt lika vanliga. Pietra dura är en mosaik, och läggs direkt på bottnen utan någon metallram. På den andra bilden ser ni ett armband från 1970-talet med sådan dekor. Nyfiken på cloisonnésmycken? Klicka på länken om du vill itta närmare på dem! https://www.tradera.com/profile/items/4782179/ratt-antikt?q=CLOISONN%C3%89

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page