• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Nytt år, nya överaskningar!


brosch från 1930-talet

När det gamla året tonar bort är det på sin plats att tänka tillbaka lite. En liten trevlig sak med det här "yrket" jag har är alla trevliga små överraskningar man springer på. Den som söker ska finna heter det ju så vackert och så är faktiskt också ofta fallet! En av årets trevligaste överraskningar hittade jag för ett tag sedan på Emmaus Björkå. Inte för att jag normalt brukar köpa mina försäljningsvaror där utan mest för att jag tycker att det är kul att titta in när jag har vägarna förbi. Då för ett tag sedan så stötte jag på en brosch som såg söt ut, en tidstypisk 30-talsbrosch . Inte varje dag man stöter på en sådan i secondhandbutiken. Men det var inte det som fick mig att spärra upp ögonen precis. Broschen var ett vanligt bijouteriesmycke i pressad plåt och försedd med blå glaspärlor. Trodde jag. Sedan när jag kom hem så knackade jag med tänderna mot pärlorna och de kändes ovanligt kompakta. Så jag plockade fram luppen för att ta mig en titt. Döm om min förvåning att det faktiskt var äkta lapis lazuli! Kanske är jag nördig, men sådant här kan göra min dag... Det var så oväntat. Lapis är en ganska så exklusiv ädelsten och att hitta dem i ett vanligt bijouterismycke var verkligen en överraskning. En annan av årets trevliga överraskningar var när jag hittade en grov kedja i en låda smycken. Den var smutsig så in i vassen. Fet damma och anlupningar. Men lite tålamod kan göra underverk. När jag putsat den var den av det mest blänkande silver och tillverkad av en känd silversmed här i Göteborg. Såldes gjorde den så gott som omgående. Nu när det nya året står för dörren önskar jag mig fler sådana här kul överraskningar som förstås ska komma er läsare och kunder till godo! Broschen på bilden har precis kommit ut till försäljning.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla