• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

1950-tal, glamour eller modernism?


Under 1950-talet pekade trenderna åt två helt olika håll. Glittrande strass, aurora borealis-glas och färgglada smycken var populärt. För den glamourtörstande efterkrigsgenerationen räckte det

inte med enkelradiga

halsband utan flera rader var mycket omtyckt. Alla uppskattade dock inte det glittriga och pråliga. De konstnärliga och intellektuella sökte sig istället gärna till modernismen som jag skrivit precis skrivit en del om här i bloggen. Ni som läst vet att modernismen stod för en mer sparsmakade smyckestil där man lade vikt vid materialval och balanserad dekor.

armband från 1950

Men 1950-talet är inte bara glamour och modernism. Smyckedesignen tog också intryck från andra håll. En sådan trend är stilistiska florala former i ett tillbakablickande mot jugendstilen. På den övre bilden ser vi en brosch av Martin Elmblad från 1953. Den är i privat ägo. För den som söker högklassiga silversmycken i ypperlig kvalitet är 1950-talssmycken att rekommendera. Detta var före 1960-talets mekanisering av smycketillverkningen. Gränsen mellan denna mer dekorerade stil och modernistisk design är förstås flytande. På den nedre bilden ser vi ett överdådigt hantverksarbete i form av ett armband. Och detta är då rakt ingen modernism. Det är stämplat Malmö 1950. Det senare ligger ute till försäljning i butiken. Hantverksskickligheten är hög i dessa smycken så man får mycket för pengarna!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla