top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Smycken på 1960-talet del 3

Uppdaterat: 10 okt. 2022


brosch med virvelform och navetter

Jag hoppas att ni inte har hunnit tröttna på 60-talssmycken, för här kommer ännu ett inlägg! Precis som jag nämnde i förra inlägget så var navettformade stenar/pärlor och virvelformer i ropet. En brosch som ger prov på både och syns på den övre bilden. Stjärnor och atomer i all ära, men precis som tidigare var blommor givetvis fortfarande omtyckta motiv också på 1960-talet. Inte bara navettformen var populär.

broscher med rektangulära "kronblad"

Blommor med rektangulära kronblad var också ett tidstypiskt uttryck. Den större broschen på den andra bilden är stämplad P9, alltså från 1965. Bredvid ser vi en mindre brosch i lucite och den är ett fint exempel på hur lucite kunde användas för att efterlikna djupet i en äkta sten. På baksidan är de mindre, rektangulära stenarna folierade. Man har alltså lagt ganska stort arbete på det här smycket och det betalar sig i en oklanderlig finish trots att mer än femtio år har passerat. Ägarinnan har förstås också varit rädd om in ägodel och skyddat den från för mycket ljus. Ett gott råd är att förvara sina plastbroscher i askar eller skrin när man inte använder dem.

lås från 1960-talet

Nu ska man inte tro att 1960-talet enbart var broscher. Halsband var populärt. Tvåradiga sådana satte extra piff på tillvaron. På den tredje bilden ser vi några lås. Många lås i bijouteriesmycken går i stil från art deco´n. Men man ska inte låta sig luras. När man studerar smycken och deras material kan man använda sig av uteslutningsmetoden.

halsband från 1960-talet

Det här vackra halsbandet på den nedersta bilden är garanterat 1960-tal och dess lås finns med på den tredje bilden. Hur vet jag då så säkert att det är från 60-talet? Låset ser ju så art deco-ut... Jo, stenarna av swarovskikristall är av aurora borelis-typ och fanns inte så tidigt. De började säljas runt mitten av 50-talet och hade sin högsäsong från omkring 1955-65. Och ta er en titt på stenarna/pärlorna. Jo, de är rektangulära, precis på det vis som var populärt på 60-talet. På så vis kan man ringa in dess ålder. I nästa inlägg berättar jag om avant garde stilar från 60-talet. Missa inte det! prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev så får du veckans blogginlägg på samma gång rakt in i din inkorg. Välkommen!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page