top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Smycken på 1960-talet, del 2

Uppdaterat: 10 okt. 2022


brosch från 1960-talet

Som jag skrivit om tidigare var rymden ett populärt tema på 1950-60-talet. Även om de maffiga glamourbroscherna från det tidiga 60-talet blev otrendiga så levde rymdtemat kvar. För broschernas del innebar detta att även om rymdtemat levde kvar så skedde en evolution från stora pärlor till betydligt mindre strass. De små strasstenarna sitter ofta på stänglar, som förmodligen skulle påminna om strålar som runt en stjärna. Jag hade en mycket tidstypisk sådan här brosch i min ägo för några år sedan men har tyvärr inte kvar den . Ni får hålla till godo med de två övre bilderna här och föreställa er hur det det mer sparsmakade rymdmodet kom till uttryck.

brosch från 1960-talet

Många gånger kan det vara svårt att datera broscher eftersom de tillverkades i så riklig mängd i över hundra år. Därför kan det vara en idé att titta på formgivningen. Trender som gällde på 60-talet var navettformade (alltså spetsovala) pärlor/stenar. Virvelformade kompositioner var också på modet. På den mellersta bilden ser ni hur detta såg ut.

virfelformad brosch från 1960-talet

En "kusin" till rymdtrenden var atom-trenden. Den ser vi framemot slutet av 60-talet och tidigt 70-tal. På den nedersta bilden ser ni en sirlig silverbrosch som påminner om de illustrationer av elektroner som far runt en atomkärna, som ofta användes för att symbolisera atomer när man bland annat talade om atom- och kärnkraft på den här tiden.

atomformad brosch, omkring 1970

Det rådde kallt krig och inte minst atomvapnen var på tapeten. Detta var nämligen något som diskuterades livligt. Broschen är alltså ännu ett exempel på hur det omkringliggande samhället också påverkar formgivningen av smycken.Den är dessutom tillverkad enligt massproduktionens principer, som slagit igenom på 1960-talet. Detta var allt för idag. Men håll ut! På lördag berättar jag mer.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page