top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Howlit - Kärt barn har många namn...

Uppdaterat: 12 okt. 2022


howliter

...men namnet är egentligen...howlit! Vad menar jag då med denna något kryptiska inledning? Låt mig säga så här, är det något inlägg om stenar du ska läsa i min blogg, så är det det här. För här kan du lära dig att undvika en fallgrop som tyvärr är desto vanligare.

Howliten upptäcktes i Kanada 1868, när man bröt gips. Stenen fick namn efter geologen Henry How. Kemiskt sett är howliten en borsilikat och innehåller bland annat grundämnena bor, kalk och kisel. På mohs hårdhetsskala ligger den på 3,5 och är alltså en ganska så mjuk sten. Den är också porös och är därmed väldigt lätt att färga in. Och det är här vi kommer till den stora fallgropen. Tyvärr förekommer det ganska ofta att stenen howlit säljs under namnet av andra mer värdefulla stenar. Är det en privatsäljare på tradera kan man kanske förlåta det. Men det finns också professionella säljare, även på tradera som säljer howlit under förespegling att det är en annan sten. Och då är det mindre förlåtligt tycker jag, att sälja infärgad howlit som lapis lazuli, turkos eller korall, som är betydligt dyrare. Jag har själv sett det, att även nya howlitsmycken i butik, säljs exempelvis som turkossmycken. Men för den som känner igen stenen är det uppenbart att det handlar om howlit.

Så hur känner man då igen stenen? Ja, är stenen lite för perfekt för att vara "sann", ja då är det troligen en howlit. Sedan känner man också igen den på dess matrix. Howlit har ett typiskt gråfärgat nätmönster. Detta kan också vara infärgat i annan färg. Den här typen av mönster saknar en naturlig turkos eller korall. På bilden ser du hur mönstret ser ut. De blå pärlorna är simulanter av howlit. För hur paradoxalt det än låter, att en sten som oftast får simulera andra stenar också har sina simulanter, så förekommer det howlitsimulanter. Dessa är oftast av plast.

Utan färg är howliten vit med sitt grå nätmönster och är faktiskt snarlik marmor. Har du köpt smycken med howlit, i tron att det var en annan sten? Tja, howliten är faktiskt vacker i sig själv och då dess enklare ursprung oftast speglas i priset så behöver du antagligen inte känna dig så lurad i alla fall i slutändan. Howlitstenarna är ju dessutom dekorativa och vad kan man egentligen mer begära av en sten...


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page