• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Ny och gammal samtidigt..??


smycken från 1960-talet

Kan ett föremål vara både nytt och gammalt samtidigt? Det är

ju förstås en filosofisk fråga, värdig en Einstein, men det finns en viss bäring i den praktiska verkligheten. "Old stock as new" (gammalt lager som nytt) är ett begrepp i USA och Storbritannien. När man handlar med begagnat stöter man nämligen ibland på samlingar med smycken som kommer från äldre butikslager eller kanske rent av gamla lager från tillverkare. Det är begripligt att en handlare lägger undan varor som inte blev sålda och som sedan blev omoderna. De hamnar i lådor längst in på lagret eller tas hem och hamnar uppe på vinden. Varan är alltså fabriksny, eller ska man kanske snarare säga "fabriksgammal", för ny var den för flera decennier sedan tillbaka, men har bara inte blivit såld och använd. För en som håller på mycket med äldre föremål som varit använda, utsatta för solljus och liknande kan det nästan vara en bisarr upplevelse.

smycken från 1960-talet

Härom dagen fick jag in en sådan här låda i butiken. Tidstypiska smycken från decennier tillbaka, men helt nya i färg och finish...Gäller den stenar, silver och guld har tiden i princip inte påverkat dem alls. I synnerhet inte om de legat inplastade och skyddade från luft och ljus. När det gäller bijouterier i mindre beständiga material är skillnaden mot de begagnade föremålen desto större. Ganska fascinerande. Vad ska man då tänka på när man handlar? Jo, bara för att smycken ser nya kan de ändå var vara ansatta av tiden. Ytliga beläggningar av plast och liknande blir lätt påverkade av fukt och kan lossna. Det samma kan gälla strass. Så antikhandlaren får ändå kontrollera skicket på dem. Ni som är sugna på de här smyckena på bilderna får vänta ett tag för de kommer inte ut i butiken ännu på ett tag.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla