• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

En låda krimskrams för 40 000 ?


Det finns ett uttryck som heter att när något är för bra för att vara sant, ja då är det oftast det. I går fick jag plötsligt användning av detta talesätt... Häromdagen fick jag in en låda krimskrams och när jag skulle gå igenom den så hittade jag två guldiga armband. (smyckena är dem ni ser på bilden och de kommer in i butiken lite längre fram) Döm om min förvåning när jag tog upp det ena, ja då var det stämplat 18 K och 750 (som normalt betyder 750/1000 guld). När jag tittade på det andra armbandet såg jag två små otydliga stämplar. Hmm, hade jag gjort ett toppenfynd? Normalt sett är det mycket vanligare att stöta på ostämplat äkta guld än det motsatta i form av guldstämplad oäkta metall. Armbanden var tunga och massiva. En vän tog reda på att värdet skulle ligga på omkring 40 000 kr... Men nej, jag höll huvudet kallt och konstaterade att detta är just för bra för att vara sant. Någon måste ha blivit lurad, kanske på en parkeringsplats eller rastplats utmed vägen och i ivern trott sig göra ett fynd. Hur kan man då enkelt avgöra om det är falskt eller äkta? Här rekommenderar jag ögon och händer. Dessa armband är allt för hårda i metallen för att kunna vara av 18 K guld. Rent guld (24 K) är en allt för mjuk metall för att ens kunna användas i smycken. De skulle slitas och skadas lite för snabbt. Därför blandar man ut guldet till en legering med andra metaller. Ska en metall kunna kallas för äkta guld ska det egentligen inte understiga halten 10 K (10/24) . Inte desto mindre är 9 K en vanlig guldhalt i smycken. I andra hand kan man se det på guldglansen och färgen. Glansen är liksom "mjukare" på äkta guld. Äldre guld kan vara något oxiderat och se ganska så intensivt gult ut. Färgen på guld varierar också med legeringen och beror alltså på vilka andra metaller man blandat i. Så färgen ska man inte alltid lägga så stor vikt vid. Det bästa tipset är dock att köpa sitt guld från renommerade säljare. Allt är inte guld dom glimmar! Blir man stoppad på vägen av någon som hamnat i nöd och vill sälja sina smycken av guld, ja då ska man dra öronen åt sig oavsett om metallen känns och ser ut som guld. Det finns säkert bättre sätt att hjälpa. Visst kan man avstå en hundring eller två för att hjälpa någon, men att bli blåst på tusentals kronor är inte lika skönt.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla