top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Varför secondhand-smycken?


samling smycken från 1950-talet

Även om jag har full förståelse för dem som köper sina smycken sprillans nya så föredrar jag själv att köpa mina egna smycken på andrahandsmarknaden. Detta är kanske inte helt förvånande då jag driver en butik där jag säljer sådana smycken. Min smak är vad man brukar kalla för "eklektisk", vilket helt enkelt betyder att man gillar många olika stilar och gärna blandar. När det kommer till arbete och företagande så uppskattar jag den här variationen som finns i min butik. Jag får hela tiden ny stimulans av olika typer av smycken, material, design och tidsepoker. Men finns det då några mer rationella skäl att handla smycken second hand? Ett rungande JA!är mitt svar på denna fråga.

Numera finns det gott om uppköpare av guld. De skickar ut så kallade värdebrev som du enkelt kan skicka dina smycken i. Men när du gör det, kom ihåg att detta guld i regel går till nedsmältning. Lämnar du in guldet till pantbanken finns också risken att dina smycken i förlängningen kommer att smältas ner. Och då kommer allt det arbete juveleraren lade ner på ditt smycke att försvinna. Så vill du att dina smycken ska säljas vidare ska du vara noga med vem du säljer dem till. Kolla upp om pantbanken säljer smycken på auktioner eller i en butik, sådana pantbanker finns. Annars finns det auktionshus och återförsäljare av begagnade smycken som man kan vända sig till. Så till de lite mer rationella skälen. Nedsmältningen kostar energi. Det går också åt väldigt mycket energi för att göra om detta guld till nya smycken. Vi behöver alla tänka på miljön och därför gör man också miljön en tjänst när man handlar smycken second hand. Och för att detta ska fungera behöver vi som säljer begagnat också kunna köpa in smycken. Så undvik att dina smycken går till nedsmältning. Då kan dina juveler där hemma komma andra till glädje mer direkt utan en massa slöseri på energi. Detta gäller inte bara guld och silver utan alla smycken! Tänk vad energi det går åt att tillverka pärlor av plast! All denna energi sparar man in när man köper ett secondhandsmycke.

Förutom all energi man sparar på att slippa nytillverka så sparar man också alla de råvaror som krävs för att tillverka smycken. Dessa råvaror kommer ju ursprungligen alltid från jorden. Det är malm som ska brytas, olja ska pumpas upp för plasttillverkningen, träd ska fällas, stenar ska brytas...Detta skapar sår i jorden. Gamla gruvhål och slagghögar är inte särskilt miljövänliga. Också här har det gått åt enorma mängder energi för att få fram råvarorna.

Sådana här skäl att köpa secondhandsmycken tilltalar de idealistiskt lagda.Det finns dock ytterligare ett än mer rationellt skäl att köpa smycken secondhand istället. Och det är såklart det rent ekonomiska skälet! När man köper nytillverkade smycken består priset till en stor del av juvelerarvärdet.

ett sammelsurium av örhängen

Den del av priset som utgör råvaruvärdet är mindre. Kända varumärken tenderar också att trissa upp priserna. Jag blir ofta förvånad när jag ser vilka priser man tar ut för designade smycken av mindre exklusiva material bara för att det är "rätt" varumärke. Kom då ihåg att dessa smycken i princip helt kommer att tappa i värde ganska snabbt efter att du köpt dem. Ett välrenommerat varumärke kan inbringa ett pris på andrahandsmarknaden men den dagen just det varumärket tappar i popularitet och marknadsandelar så försvinner en stor del av värdet. För det är varumärket människor egentligen har betalat för och inte råvaran. (Men givetvis kan ett varumärke också stå för ypperlig kvalitet.) När du köper smycken second hand är den del som utgör råvaruvärdet desto större. Ta bara ett exempel som bärnsten. Man kan få ett halsband med stora bärnstenar till ett bra pris på andrahandsmarknaden. På närmsta mässa får du ofta betala mer för en enda ring än vad du ger för det halsbandet du köper secondhand. Förvisso finns en osäkerhet om skick och kvalitet när man handlar över nätet. Men vänder man sig till en professionell återförsäljare har man 14 dagar returrätt om man skulle vara missnöjd. En ansvarsfull återförsäljare ser också till sina kunders bästa och försöker beskriva varan på bästa sätt.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page