top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Smycken på 1990-talet

Uppdaterat: 10 okt. 2022


I dag tänker jag börja en ny serie om 1990-talets smycken. I modesammanhang har detta decennium hamnat lite i skymundan. Eftersom jag själv var ung vuxen då anser jag förstås att detta är djupt orättvist! Detta tänker jag nu råda bot på, i en ny serie om smycken på 90-talet. Men först tänker jag göra en allmän betraktelse över modebilden. När det gäller stil är nämligen 1990-talet ett lite bortglömt kapitel. Detta kan ha att göra med att de föregående decennierna var desto mer utmärkande. Från 1960-talets psykedeliska mode till 80-talets kakafonistil blev vi bortskämda med ett ungdomsmode som stack ut ordentligt från det gängse. Sådana strömningar påverkade också vuxenmodet. På 1990-talet gick vi däremot tillbaka till en mer sparsmakad och mindre utmärkande stil. I och med grungens genombrott i början av decenniet förändrades ungdomsmodet i en ny riktning. Curt Cobain var den stora stjärnan som de unga ville efterlikna. Man valde hellre att klä ner sig, snarare än att väcka uppmärksamhet med en överdriven stil. Under en enkel parkas bar man en rutig skjorta. Powerstilen eller det av powerstil influerade modet hängde dock med ett tag in på 90-talet. Det bars av trendsättare som Lady Diana och "Fergie" som var smeknamnen på de mest uppmärksammade kungligheterna. Powerstilen var fortfarande färgrik men lite mer nedtonat än vad den varit tidigare. Stora guldiga och silvriga smycken var uppskattat men också en del mer färgrika smycken. Men generellt blev smyckena mindre med tiden.

En bit in på 90-talet tog den etniska trenden över. Den tog sig lite olika uttryck. Killarna med "Nordman"-look (Nordman var en popgrupp) syntes nu överallt. På bilden ser vi Håkan Hemlin, sångaren i Nordman. ( Foto: Anders Nylén, CCa BY-SA 3,0) Bockskägg och en torshammare runt halsen var de mest framträdande attributen för killarna med den här stilen. Smyckena var ofta influerade av fornnordisk eller keltisk stil. Detaljer av läder, som sameslöjdade armband med tenntråd på läder var inne. Läder användes också istället för länkar runt halsen och armleder. Lägg märke till Håkan Hemlins halsband i form av en läderrem. De som ville utmärka sig lite mer valde istället exotisk etnisk stil. De skaffade dreadlocks istället för bockskägg samt tatueringar och ringar i olika kroppsdelar. Även hos andra, som valde bort dreadsen, var ringar populärt. Näsringar, ringar över ögonlocket, naveln och andra mer onämnbara ställen var ett sätt att sticka ut. Tungpiercing var också inne. Framför allt var det killarna som var mest utmärkande i de etniska stilarna. För tjejernas del gällde långa klänningar med grova sulor på skor och kängor under den här tiden. Dessa fick gärna vara i tyg. 70-talsretro var också inne. Smyckena till denna stilen var ofta etniskt inspirerade med stort drag av 1970-talets hippiechic-betonade mode. Precis som för killarna var också smycken i fornnordisk och keltisk stil omtyckta. I nästa blogginlägg tänker jag gå in lite mer i detalj om smyckena på 1990-talet! Missa inte det!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page