top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Bärnsten, Östersjöns guld

Uppdaterat: 11 okt. 2022


silverhalsband med bärnstenar

Här i Sverige är vi kanske lite bortskämda med bärnstenssmycken av hög kvalitet. Vi lever ju nära Östersjön som är den största källan till vad som brukar kallas för "baltic amber. Men ute i världen betraktas den som något mer exklusivt, trots att bärnsten finns på många andra håll. Den baltiska bärnstenen anses nämligen generellt vara av den bästa kvaliteten för att användas som ädelsten. Dess fina kvalitet uppskattades redan under yngre stenålder och det gick tidigt så kallade bärnstensvägar från Östersjöområdet ner till kontinenten. Mer om det kan du ta del av i min föreläsningsserie smyckenas historia som du kan streama från hemsidan under fliken kurser. (Man betalar säkert och tryggt med paypal och du behöver inte vara registrerad på paypal själv utan betalar med ditt kort.) Så bärnsten har varit populärt väldigt länge. Under medeltiden började man på sina håll till och med lagstifta mot att vanligt folk skulle få leta efter bärnsten på stränderna. Så värdefull ansågs den. Man tänkte sig bland annat att bärnstenen hade magiska egenskaper och skyddade mot onda krafter. Därför hade man gärna bärnsten i sina radband. Men orsaken till regleringen var givetvis främst ekonomisk. Samhällets elit ville helt enkelt ha ensamrätt till källorna. Den här regleringen kring bärnsten upphörde först på 1800-talet.

Den baltiska bärnstenen bildades av kåda från barrträd för ungefär 30-50 miljoner år sedan. De utgörs alltså av fossiliserat organiskt material. Detta skiljer då bärnsten från de flesta andra ädelstenar som vanligtvis består av oorganiska mineraler. Bärnstenen är en mjuk sten.På mohs hårdhetsskala ligger den på mellan 2 och 2,5 och det kan göra den känslig för slitage. Trots det så är den populär också i ringar. Det finns lite olika sätt att piffa upp bärnsten om man tycker den ser tråkig ut. Har den blivit uttorkad av tvål och bad? Lite organisk olja, som vanlig oliv- eller rapsolja kan i sådana fall få den att se lite gladare ut. Som sagt, det förekommer bärnsten av lägre kvaliteter på marknaden. Sedan finns det också sådant som inte ens är bärnsten över huvud taget. Förutom plast, som är ett vanligt material inär man vill simulera bärnsten, så finns också likartat organiskt material. Exempelvis Kopal är en annan form av förstenad kåda, men den är inte alls lika gammal som bärnstenen och graden av fossilisering är inte alls lika stor. Därför ska man vara lite uppmärksam när man är ute för att köpa sin bärnsten. Risken är att ett lågt pris också speglar kvaliteten på smycken. Ett sätt att fynda bärnsten är att vända sig till andrahandsmarknaden. Här på Rätt Antikt får vi då och då in smycken av bärnsten och priserna ligger långt under dem på nytillverkade bärnstenssmycken. Välkommen!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page