• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Lyx och flärd...Saltvattenpärlor


äkta pärlor

I dag vill jag passa på att berätta om de här fantastiska pärlhalsbanden med äkta saltvattenpärlor och lås av äkta 18 K guld som vi fått in i butiken nu. Det stora låset är ett smycke i sig! Med en stor äkta turkos mitt i en ring av små äkta saltvattenpärlor är det mycket dekorativt.

Pärlor har följt oss människor i tusentals år. Redan de gamla romarna var mycket förtjusta i dem. På den tiden fanns bara vilda, naturliga pärlor att få tag på. Pärlor växer ju i musslor som fått in någon irriterande smågrus innanför skalet. Då börjar musslan kapsla in orenheten i pärlemor, antagligen för att kunna tåla den främmande orenheten bättre. Och så bildas till slut en pärla. Detta var under lång tid en helt naturlig process, utan inblandning av människan. Det var först när pärlfiskaren fångat en mussla och tog ut pärlan som människan kom in i bilden. Detta gjorde förstås att pärlor under lång tid var mycket ovanliga, i synnerhet stora, jämna pärlor. Pärlor var en ouppnåelig lyx för de allra flesta. Men så småningom försökte man sig på att odla fram pärlor. Redan Carl von Linné gav sig på pärlodling på 1700-talet. Men hur det gick vet jag inte riktigt. Någon större succé var det antagligen inte. Först i början av 1900-talet kom odling av saltvattenpärlor igång på allvar.

#pärlor

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla