top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Hög kvalitet, vad är egentligen det?

Uppdaterat: 12 okt. 2022


armband i silver från Golde Kaplan

Just nu har vi här på Rätt Antikt rea bland annat på kvalitetsarmband av silver. Armbandet på bilden är från Golde Kaplan, en silverstudio som förknippas med god kvalitet. Allt väl så långt. Men vad ÄR egentligen god kvalitet? När kan man säga att något har hög kvalitet och när har det det inte?? Material och tid är fundamentalt i sammanhanget. Tid innefattar också begreppet omsorg. Den omsorg man lagt vid tillverkningen. Hantverk anses för det mesta finare än maskintillverkat. Med ett gott handlag kan man nå en annan nivå på detaljer än vad en maskin normalt kan åstadkomma. Och sådant handlag tar tid att lära sig. Att en silversmed personligen har drivit fram smycket är såklart något alldeles extra. Maskintillverkning förknippas med enklare konstruktion och masstillverkning. Och det står då i motsats till hantverk. I modern tid, eller från 1800-talet och framåt kommer industrialisering in i bilden. Ett smycke eller silvret kan vara helt eller delvis maskintillverkat. Silver från 1700-talet och bakåt anses därför mer attraktivt och renderar ofta betydligt högre priser.

Massiva material sprungna ur naturen brukar anses vara bättre och av högre kvalitet än syntetiska eller sammansatta material. Precis som vi uppskattar ekskivan mer än spånplattan uppskattar vi ett massivt silverarmband mer än ett som satts ihop av maskinstansad silverplåt. Eller hur? Kordes & Lichensfels är inte riktigt det samma som Karl Laine, även om bokstäverna är de samma... Så håll ögonen öppna när du handlar smycken på tradera. Ull och siden har inte bara goda materialegenskaper, det tar tid att framställa och så har dessa material en annan inneboende kvalitet: De är "naturliga". Akryl och nylon må vara aldrig så praktiskt, men den äkta varan är ändå att föredra. Åtminstone för många av oss. Det samma gäller i smyckenas värld. Den laboratorietillverkade ädelstenen må blänka aldrig så vackert. Den är uppbyggd av exakt samma molekyler som dem i naturen och saknar dessutom de orenheter som oftast finns i den naturliga varan. Sett till "kvalitet" når de alltså upp till de högst rankade naturliga ädelstenarna. Men dem man hittar i naturen uppfattas ändå som mera "äkta". Orenheterna kanske rent av gör stenen mer spännande för många av oss! Moder jord tog eoner på sig för att bilda stenarna och sedan fick någon ge sig ut med sin hacka för att leta länge efter dem. Och jag tror att en del av attraktionen ligger just där. Och då är vi åter där vi började: Tid

I nästa blogginlägg kommer jag fördjupa mig mer i silversmycken och vad som räknas som kvalitet. Missa inte det!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page