top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Granat , en mångfaldig skönhet

Uppdaterat: 11 okt. 2022


granater

Många förknippar granater med klarröda stenar, men den förekommer både i olika färger och färgskiftningar. Det är faktiskt ett av kännetecknen för att det verkligen är äkta granat i stenen att man kan se de färgskiftningar i stenarna som är förknippade med granater. Granaten är en vanlig sten i smycken och den är också ofantligt populär. Eller var åtminstone det längre tillbaka. Men ibland är det bara vanligt glas i stenarna. Så därför kan det vara intressant att lära sig mer om dem! Alamandin och spessartin är kanske de vanligast förekommande granaterna och dess färgskiftningar förekommer ofta i samma stenar. Det är snarast en avvägning som avgör om de kallas spessartin eller alamandin. Broschen på bilden är ett intressant exempel på det. Betraktar man broschen ser man att de röda stenarna har ett lätt inslag av orange. Tittar man i luppen skiftar färgerna mellan mörkrött, rött, rödbrunt och orange! Det orangea och bruna är spessartin och det röda är alamandin. Så länge den röda färgen är rödbrun räknas den fortfarande som en alamandin. Alamandinen kan också gå mot rosa. I halsbandet på bilden går färgen just i rosaviolett. Tittar man i luppen ser man att stenarna skiftar mellan rött och rosa. Många granater har också orenheter i sig som oftast ser svarta ut genom stenen. Det kan vara en god idé att lära sig känna igen dem! Granater kan dock vara relativt rena, som i broschen. Någon helt säker spessartin har jag inte i nuläget. Den här vackra orangea stenen i hänget får tjäna som ett exempel på hur en spessartin skulle kunna se ut. Den har en ren orange färg. I den här syns dock inga orenheter och den är ganska stor. Man kan heller inte se några färgskiftningar.

En annan känd typ av granat är pyropen. De berömda så kallade böhmiska granaterna är pyroper. Pyropens färg växlar mellan blodröd och svart. De är vanligast i antika smycken från 1800-talet. Mycket läckert! Till andra kännetecken när man fastställer om det är äkta granater är hur gnistrande de är, men också smyckemodellerna. För er som är sugna på granatsmyckena på bilden vill jag säga att de har inte kommit ut i butiken ännu.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page