top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Broschen - en lång historia del 2

Uppdaterat: 13 dec. 2020


fibula med hängen

I dag tänker jag fördjupa mig ytterligare lite grand i broschen som smycketyp. Just nu har Rätt Antikt specialpris på broscher. Och broschen är ju verkligen en typ av smycke som kan varieras på väldigt många sätt. Broschen utvecklades ursprungligen ur den så kallade fibulan. Fibulan uppfanns vid bronsålderns slut, omkring 1500 före kristus. Exakt var den uppfanns vet man inte säkert, men norra Italien förekommer som ett förslag. Konstruktionen påminner om en grövre och större säkerhetsnål. Denna utvecklades så småningom i olika varianter och den blev sedermera allt mer dekorerad. På bilden ser vi en fibula med hängen från kontinental tidig järnålder. Denna har klart dekorativa detaljer helt utan praktisk nytta. (Foto Wolfgang Sauber, CCA 2.0) Fibulan i sin tur utvecklades ur dräktnålen. Dräktnålen kan beskrivas som en större och grövre nål, mer eller mindre dekorerad, som användes för att fästa klädedräkten med under sten- och bronsålder. Sömnadstekniken var inte särskilt utvecklad och sådana här nålar var nödvändiga för att åstadkomma de effekter man ville ha. Man kan alltså säga att fibulan och dräktnålen egentligen var bruksföremål snarare än smycken.

korsformig fibula, foto Jönköpings läns museum

Denna åtskillnad har kanske mest betydelse för en kulturhistoriker som ska analysera kulturella uttryck och lämningar. Men är ändå en intressant iakttagelse. På den nedre bilden ser vi en enklare, korsformig fibula från järnåldern. (Fotot är lånat med tillstånd av Jönköpings länsmuseum.) Med den tilltagande utsmyckningen och variationen i fibulornas utformning hamnade dessa i skärningspunkten mellan bruksföremål och smycke. När sjalen blev populär på 1800-talet kunde den fästas med en brosch. Därmed fick användandet av broscher ett stort uppsving. Även i det traditionella plagget kilten använd oftast en säkerhetsnål för att binda samman tyglagren. Under 1900-talet fick broschen dock mest en dekorativ funktion. Och dess popularitet kan nog förklaras med dess möjligheter till variation. En brosch kan placeras på hattkullen, brättet, bluslivet, kappuppslaget o s v. Även andra accessoarer kan dekoreras med en brosch. Västan, skorna, stövelskaftet, sjalen... Ja, endast fantasin sätter gränserna. Broschen kan förses med ett hänge, vilket var populärt under 1800-tal och tidigt 1900-tal. Men varför låta sig hindras av avsaknaden av ett hänge på broschen? Lika lätt är det att fästa broschnålen och trä en kedja genom densamma och vips så har man ett hänge... Inte så dumt!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page