top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Broschen - en lång historia

Uppdaterat: 12 okt. 2022


broscher från olika tider

Just nu är det rea på broscher i butiken. Därför tänker jag göra ett nedslag i historien och berätta lite mer om denna typ av smycke. Inte helt överraskande kanske, så var det drottning Victoria av Storbritannien som gjorde broschen trendig. Som jag skrivit om tidigare här i bloggen så var hon en enormt viktig trendsetter under 1800-talet. Victoria var mycket förtjust i att bära sjal och dessa hölls ihop av en brosch. Detta fick många att börja använda broscher i större utsträckning än tidigare. Drottning Victorias regeringstid och det nästföljande århundradet präglades av masstillverkning. Så broschen blev var kvinnas egendom. Inspirationen från henne levde kvar långt in på 1900-talet. Broschen höll sig populär i uppemot 150 år. Inte dåligt för en trend alltså! Detta beror såklart också till stor del på att man hela tiden uppfann nya material att använda. Utvecklingen inom tillverkningsindustrin gjorde att broschen ständigt kunde byta utseende och kännas ny. Ända in på 1980-90-talen förekom nytillverkade broscher i handeln. Den tidens broscher gick ofta i postmodern stil, som 80-talets geometriska former i trä eller 1990-talets postmoderna tendens till modernism. Om de här rörelserna i tiden kommer jag skriva mer om längre fram i bloggen. Det var först under sent 1990-tal och på 2000-talet som broschen mer eller mindre försvann ur modebilden. Men som historiker vet man att trender och tendenser går upp och ner under tidens gång. Efter en så lång period av popularitet är det inte så konstigt att modet förändras. Victorias sjalbärande visar på broschens funktion som nyttoföremål. Från början var broschen lika mycket nödvändighet som ett föremål för dekoration. Detta var tydligare långt bak i tiden, men om det berättar jag mer i nästa blogginlägg.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page