top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Sommar! Så sköter du dina smycken.


smycken av plast

De här halsbanden är vad jag skulle kalla riktiga sommarsmycken! Navystilen är ju ständigt aktuell sommartid. Likaså klarröda, härliga smycken. De gör sig helt enkelt väldigt fint till solbrännan. Och nu har ju sommaren äntligen kommit, åtminstone hit till Göteborg!

De flesta av oss är väl kanske lite mer aktiva utomhus under sommaren. Vi solar och badar, går på festivaler och campar. På semestern växlar vi mellan badliv och uteliv på ett annat sätt. Smyckena åker av och på, utsätts för sol och saltvatten. Allt detta ställer så klart lite extra krav på de smycken vi använder. Inte minst väder och vind kan påverka våra smycken. Badar du mycket ska du definitivt skippa alla typer av smycken med stenar där infattningen är sluten på baksidan. Kommer det in vatten i en sådan infattning riskerar stenen att "dö". Då blir den grå istället för glittrande. Och detta är väldigt svårt att åtgärda i efterhand. Jag skulle också avråda från att använda silversmycken i badet. Silver ska heller aldrig förvaras i badrummet eller i köket. Fukten får nämligen silver att mörkna. Detta går såklart att åtgärda med silverputs men är man rädd om smyckena så förvarar man dem på ett sådant sätt att man slipper putsa dem för ofta. Visst blir de fina igen, men detta sliter trots allt lite grand på silverytan för varje gång man gör det.

Generellt kan man säga att bijouterismycken är mer lämpliga sommartid. Dels så är de ju från början avsedda att vara lite mer till slit och släng. Material som plast är ganska oömt. Det gör inget om du tappar dem på berghällen där du sitter och solar. Inte heller gör det så mycket att man slänger dem av och på sig. Det man dock ska tänka på när det gäller plast är att de inte bör ligga framme för länge i solen. Solljus bryter ner plast på lång sikt. Detta gäller i synnerhet äldre vintagesmycken av plast. Dels har dessa smycken antagligen genom sin ålder redan utsatts för en del solljus. Beståndsdelarna i äldre plaster gör dem ibland också mer instabila, som material. Detta märker man inte minst på att en del äldre plaster avger lukter.

halsband med olika ädelstenar

Även smycken av stenar är lämpliga på sommaren. De flesta hårda stenar är oömma så länge man inte tappar dem på berghällen... De klarar också vatten bra. Det finns dock undantag. Bärnsten, kalcit och andra mjukare stenar ska inte utsättas för saltvatten. Skulle dina bärnstenar ändå ha blivit något gråtonade, ta då och smörj dem med lite matolja eller olivolja och se om det hjälper. Infärgade stenar kan precis som plast blekna om de ligger oskyddade för länge i starkt solsken. En tur till stranden går säkert bra, åtminstone om stenarna är av högre kvalitet. Jag har dock varit med om att stenar varit infärgade med vattenlöslig färg (!) så man kan gott vara lite försiktig.

Annars är både stenar och plast både så tåliga och så färgrika som vi vill ha våra smycken sommartid. Vilka färgstarka smycken du än använder sommartid, se till att lägga undan dem så att de inte exponeras för stark sol medan du är bortrest på semester. Det vore väl synd om dina smycken var blekta när du kom hem igen.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page